Kuriozitete

Familja mbretërore holandeze përfshihet në hetimin e historisë koloniale

Mbreti holandez Willem Alexander po hetohet në mënyrë të pavarur për rolin e Shtëpisë Mbretërore të Orange-Nassau në historinë koloniale.

Mbreti deklaroi se ”një njohuri e thellë e së kaluarës është thelbësore për të kuptuar faktet dhe zhvillimet historike dhe për të trajtuar ndikimin e tyre mbi njerëzit dhe komunitetet sa më qartë dhe me ndershmëri të jetë e mundur. Unë besoj se është e rëndësishme që kjo njohuri të bëhet e disponueshme edhe në lidhje me rolin e Shtëpisë së Orange-Nassau në historinë koloniale”.

Njoftimi i hetimit për rolin e shtëpisë mbretërore erdhi pak para se kabineti holandez të kërkonte zyrtarisht falje për skllavërinë.

Kjo do të ndodhë më 19 dhjetor.

Ka të ngjarë që paraardhësit e mbretit të zotëronin vetë skllevër dhe ishin gjithashtu të përfshirë në tregtinë transatlantike të skllevërve përmes kompanive holandeze të Indisë Perëndimore.

Familja mbretërore thuhet gjithashtu se ka përfituar nga fluksi i parave nga ish-posedimi i saj kolonial, India Lindore Holandeze, tani Indonezia.

Related Articles

Nje koment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button