Keshilla

Kafeja qetëson stresin

Personat që vuajnë nga stresi kronik pas 6 javësh të konsumimit të ekstrakteve të bimëve tregojnë reduktim të konsiderueshëm të simptomave të stresit, në krahasim me personat që kanë marrë placebo.

96ffe370-0314-4e79-ae96-d9e3089bb178---0-Kjo bimë ka veprim të ngjashëm si edhe ilaçet kundër depresionit, ankthit dhe sulmeve të panikut. Ajo çka e bën këtë bimë më të mirë është fakti që nuk shkakton varësi.

Në këtë hulumtim kanë marrë pjesë 75 persona që vuajnë nga stresi kronik. I kanë ndarë në dy grupe. Grupi i parë çdo ditë ka marrë shtesa të bimës së kafesë, ndërsa grupi tjetër ka marrë placebo.

Pas 6 javësh, 26 për qind e pjesëmarrësve nga grupi i parë kanë pasur simptoma të reduktuara të stresit kronik, në krahasim me vetëm 6 për qind të personave nga grupi i dytë.

Stresi kronik është gjendje në të cilën personi vuan nga nervozizmi konstant, pavarësisht asaj nëse i ekspozohet situatave stresuese apo jo.

Hulumtimet e mëhershme kanë treguar që stresi kronik shkakton krijimin e sëmundjeve të ndryshme dhe rrit rrezikun nga krijimi i diabetit të tipit 2, trashja, sëmundjet e zemrës dhe sistemit të qarkullimit të gjakut.

Shkencëtarë, hulumtimi i të cilëve është publikuar në revistën Journal of Clinical Psychopharmacology, theksojnë se si kafja mund të jetë zëvendësim i shkëlqyeshëm i ilaçeve tradicionale për depresion dhe ankth, por gjithsesi është e nevojshme të vazhdohet hulumtimi.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button