Kosova

Borrell nuk mbështet planin e kryeministrit për shtensionimin e gjendjes në veri – këmbëngul në botë perëndimore

Në një deklaratë të kryeministrit Kurti, zoti Borell tha se kjo është 27 gjuhën angleze të Bashkimit Evropian dhe të Këshillit të Sigurimit, duke theksuar se fundi në shtensionimin e ndryshimeve do të rezultojë në negative.

Bashkimi i Bashkimit Evropian dhe Bashkimi Evropian fillon nga Kosova e njësive të posaçme të policisë nga veriu si dhe të mëdhatë e përkohshme të kryetarëve të rinj nga zyrat komunale në zyra.

“Paralelisht me këtë ne po kërkojmë Serbisë të mbështesim tërheqjen e elementeve radikale nga kjo zonë. Pas shtensionimit, mbesim të diskutuar më hollësisht aranzhmanet e policisë me KFOR-in dhe EULEX-in në katër komuna, që ju e sugjeroni në pikën tre”, tha Borrell duke shtuar se kjo zoti që kryeministri Kurti duhet të marrë qytetarët. në konsideratë opinionet e EULEX-it dhe KFOR-it duke përfshirë bashkërendimin paraprak me ta. “Theksojmë me keqardhje se kjo nuk ishte e vërtetë për operacionin e djeshëm në veri të Mitrovicës”, tha ai, duke ju referuar arrestimit të një pjesetari të komunitetit serb nën dyshimet për përfshirje në sulmet ndaj forcave të NATO-s më 29 maj.

“Prandaj, çdo masë e dytë për sundimin e ligjit në veri të Kosovës do të duhej të diskutohej dhe të vlerësohej individualisht së bashku me EULEX-in dhe KFOR-in. Ngjarjet e së kaluarës kanë treguar se një numër i madh i partnerëve nga Kosova nën sundimin e ligjit mund të mbështesin ndërkombëtarët ndërkombëtarë në mjedisin e tyre të brishtë”, tha zoti Borrell.

Ai ritheksoi kërkesën për organizimin e zgjedhjeve sa më parë në komunë, elementi që përfshihet në planin e kryeministrit Kurti por pas “vetëvendosjes së sundimit të ligjit në veri të Kosovës”, që kanë marrë pjesë para autoriteteve të atyre që kanë ushtruar dhunë gjatë protestave. të shërbejë në veri.

“Nuk mund të ketë pandjeshkueshmëri për dhunën e ushtuar me 29 maj dhe EULEX-i do të monitorojë të gjitha hetimet në linjë me mandatin e vet”, shkruan zoti Borrell.

Sa i përket kërkesave të kryeministrit Kurti për organizimin e një takimi të nivelit të lartë në mes të Kosovës dhe Serbisë në Bruksel, zoti Borrell se ka gatishmëri për një takim të tillë me kusht që kryeministri Kurti është i rrezikuar për të përballuar gjendjen e tij. t’i hapë rrugë zgjedhjeve të reja.

“Nuk mund të shënojmë përparim në normalizimin e ndryshimit, ndërkohë që merremi me menaxhimin e krizave. Bashkimi Evropian dhe Shtetet e Bashkuara kanë investuar shumë në proceset e normalizimit dhe nuk duam ta shohim atë duke ecur përpara. Kjo është arsyeja pse shtensionimi është i nevojshëm raport”, thuhet në letrën e zoti Borrell, dërgimin e kryeministrit të Kosovës./VOA/

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button