Kuriozitete

Shkencëtarët zbulojnë njohuri të reja mbi majmunet e mumifikuartë Egjiptit të lashtë

Deri më tani, dhjetëra mumje e kafshëve janë zbuluar në Egjipt. Por ndërsa ka miliona mace të mumifikuara, qen, ibises dhe zogj ,primare janë të rralla – dhe pak të kuptuara.

Tani, analiza e re e babunëve të mumifikuar po hedh dritë në vendin e kafshëve në Egjiptin e lashtë, duke zbuluar se, ndërsa ata ishin të çmuar si kafshë të shenjta, kushtet e tyre të jetesës ishin më pak se ideale.

Studiuesit analizuan kockat nga Babunët e mumifikuar, të cilat u zbuluan në fillim të viteve 1900 në Nekropolin Gabbanat El-Qurud, në të ashtuquajturin luginën e majmunëve, në jug-perëndim të Luginës së Mbretërve të Egjiptit. Kockat përfaqësonin dhjetëra babunë individualë – nga foshnjat tek të rriturit – në dy specie: Baboon Hamadryas (Papio Hamadryas) dhe Baboon Olive (Papio Anubis).

Këto specie nuk ishin vendase në Egjipt-ato u importuan nga dy rajone: «Baboon i ullirit nga jugu (Sudani i sotëm), dhe Baboon Hamadryas nga zonat malore që kufizohen me Detin e Kuq, në Sudan dhe në jug drejt Eritrea, Somali dhe Etiopia, “tha autori i studimit kryesor Wim Van Neer, një profesor emeritus në Institutin Mbretëror Belgjik të Shkencave Natyrore në Bruksel. “Provenancat e sakta ende duhet të dokumentohen më në detaje,” i tha Van Neer CNN në një email.

Nga të gjitha kafshët që egjiptianët e lashtë i nderuan, babunët ishin të vetmit që nuk vendeshin në Egjipt, shtoi Van Neer.

Babunët mendohet se kanë luajtur një rol në ritualet e lashta egjiptiane, shkencëtarët raportuan të mërkurën në revistën PLOS One. Por rritja dhe kujdesi për kafshët e mëdha të egra-veçanërisht speciet jo-vendase-është sfiduese. Para vdekjes së tyre, babunët ishin të privuar nga rrezet e diellit dhe zhvilluan sëmundje kockash nga ushqimi i dobët, zbuluan studiuesit. Ekzaminimi i mbetjeve skeletore të zbuluara shenja të rakitave; Babunët kishin deformuar krahët, këmbët dhe fytyrat, dhëmbët e pazhvilluar, osteoartritin dhe patologjitë e tjera për shkak të privimit dhe sëmundjes metabolike.

Deformimet e tyre i ngjanin atyre që shiheshin në kockat e babunëve nga dy vende të tjera të lashta egjiptiane-Saqqara dhe Tuna El-Gebel-që datojnë rreth të njëjtës periudhë, shkruan autorët.

“Ky studim i krijuar dhe ekzekutuar në mënyrë të shkëlqyeshme konfirmon rezultatet e disa hetimeve të mëparshme në lidhje me statusin shëndetësor të babunëve në Egjiptin e Lashtë,” tha Dr. Salima Ikram, një profesor i shquar i Universitetit të Egjiptologjisë nga Universiteti Amerikan i Kajros, i cili nuk ishte i përfshirë në hulumtim “Më e rëndësishmja, ajo përcakton gjithashtu faktin se lloje të ndryshme të babunëve po silleshin dhe u rritën në Egjipt,” i tha Ikram CNN në një email. “Fascineringshtë interesante të mendosh që egjiptianët e lashtë u përpoqën të krijojnë një program të mbarështimit për babunët, në mënyrë që ata të dy të nderoheshin, si dhe të përdoren në ritualet fetare.”

Një xhuxh i eshtrave

Në tre vendet kryesore egjiptiane ku u ndërhyen mamitë e majmunëve të botës së vjetër, janë zbuluar 463 primatë të mumifikuar, sipas studimit. Kockat Baboon të ekzaminuara për analizën e re u mblodhën në 1905 dhe 1906 nga arkeologët nga Muséum d’Histoire Naturelle de Lyon në Francë (tani Musée des Confluences).

Në varret kishin copa të lëkurës së tharë me tufa të gjata flokësh që ende të bashkangjitura, duke sugjeruar që kafshët ishin vendosur atje si mamitë. Arkeologët francezë rikuperuan 23 kafka, 24 mandibula dhe më shumë se 200 kocka të izoluara, të cilat u mblodhën në skelete të plota, pavarësisht nëse të gjitha kockat i përkisnin të njëjtit babun, sipas studimit.

Dy skelete ishin kalldrarë së bashku nga kockat që i përkisnin dy babunëve të ndryshëm, dhe një skelet përfaqësonte tre nga primatët. Nga katër skelete që u bashkuan siç duhet, vetëm një kishte kafkën e saktë. Pas analizimit të eshtrave një nga një, autorët e studimit identifikuan 36 babuna të ndryshëm të të gjitha moshave, një grup me më shumë të rritur se të mitur dhe disa meshkuj më shumë sesa femrat.

Kockat zbuluan gjithashtu shenja të problemeve metabolike gjatë rritjes së adoleshentëve, duke përfshirë boshtet e lakuara, kokat e boshtit të gabuar dhe nyjet artritike. Dy babunët femra kishin vuajtur nga prishja e dhëmbëve. Kishte lezione në disa nga kafkat; Dy nga primatët kishin shkurtuar snout, dhe dy të tjerë kishin snout që u përkulën në të majtë.

Mumjet ishin gjithashtu shekuj më të vjetër nga sa mendohej më parë. Bazuar në afërsinë e mumjeve me objektet e afërta qeramike në varre, vlerësimet e mëparshme i vendosën ato midis shekujve të parë dhe të dytë sa më shpejt, dhe ndoshta aq të fundit sa të shekullit të shtatë.

Por kur autorët e studimit ekzaminuan kolagjenin e kockave dhe fibrat nga një tekstili që ishte mbështjellë rreth një mumje të paprekur babun, ata zbuluan se kafshët me gjasë ishin të futura midis 803 dhe 520 para Krishtit. Studiuesit konfirmuan atë kornizë kohore duke përdorur një teknikë të quajtur takim me radiokarbon, i cili mund të përcaktojë moshën e materialit organik duke matur sasinë e kalbjes në një izotop radioaktiv të karbonit.

I shenjtë dhe vuajtje

Kushtet për primatët e robërve mund të kenë qenë edhe më të këqija sesa mbetjet e tyre të sugjeruara, pasi kockat shpesh nuk ruajnë të dhënat e parazitëve dhe llojeve të tjera të sëmundjeve, raportuan studiuesit.

Sidoqoftë, është e rëndësishme të theksohet se gjetjet e shkencëtarëve nuk sugjerojnë që babunët po abuzoheshin qëllimisht. Mbajtësit e tyre ka të ngjarë të bënin më të mirën që mund të kujdeseshin për kafshët, “por kjo nuk duhet të ketë qenë e lehtë,” tha Van Neer.

“Babunët janë alpinistë të mirë dhe prandaj ata ndoshta mbaheshin në ndërtesa ose rrethime me mure të larta për t’i parandaluar ata të shpëtojnë. Për shkak të mungesës së dritës së diellit ata zhvilluan çrregullimet metabolike që ne shohim, kryesisht rakitat. Nuk ka shenja të eshtrave të thyer që do të sugjeronin që kafshët të ishin të trajtuara fizikisht, “tha ai.

“Fatkeqësisht, egjiptianët nuk dinin sa duhet për kujdesin dhe ushqimin e babunëve,” shtoi Ikram. “Ndërsa përpiqeshin t’u japin atyre nderim dhe kujdes, ata në të vërtetë krijuan kushte të dëmshme për shëndetin dhe mirëqenien e kafshëve-rruga për në ferr është shtruar me qëllime të mira!”

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button