Politika

Tabaku: Shqipëria s’i ka plotësuar kushtet, BE t’i hapë negociatat si mjet monitorimi

Kryetarja e Komisionit të Integrimit, Jorida Tabaku zhvilloi këtë të premte një takim me ministrin e Jashtëm austriak, Michael Lin Hard, të cilin e falënderoi për mbështetjen e dhënë Shqipërisë në procesin e integrimit europian, si dhe ndihmën gjatë tërmetit të 26 nëntorit dhe pandemisë Covid-19.
Tabaku theksoi se integrimi europian është një proces, i cili kërkon një strukturë përgjegjëse dhe për këtë qeveria shqiptare nuk ka menduar asgjë gjatë këtyre viteve, duke mos dedikuar asnjë buxhet për të.

Sipas saj, Bashkimi Europian duhet të nisë negociatat me Shqipërinë, jo për faktin se janë përmbushur kushtet, por si një mjet monitorimi për vendin.

Me ministrin e Jashtëm të Austrisë, Tabaku është ndalur edhe tek numri i lartë i azilkërkuesve nga Shqipëria. Ajo tha se gjatë viteve të fundit është rritur numri i azilkërkuesve nga vendi.

Ky ishte dhe shqetësimi i ngritur nga ministri i Brendshëm austriak, gjatë vizitës së tij në shtator të këtij viti. Tabaku theksoi se ligji i propozuar nga qeveria “për të huaj”, i jep mundësinë shumë qytetarëve nga vende të treta të përdorin vendin si urë kalimi drejt Shqipërisë.

Raporti i fundit që Komisioni i jashtëm i Parlamentit Europian miratoi për progresin e Shqipërisë lidhur me hapjen e negociatave të anëtarësimit mbështet “zhvillimin pa vonesa të mëtejshme të konferencës së parë ndërqeveritare, pas përmbushjes së plotë të kushteve të vendosura nga Këshilli Europian.”

Raporti në fjalë vlerëson prioritare në progresin e Shqipërisë “reformat e pakthyeshme, të qëndrueshme lidhur me sundimin e ligjit, funksionimin efektiv të institucioneve demokratike dhe administratës publike dhe luftën kundër korrupsionit dhe krimit të organizuar”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Artikuj te ngjashem

Back to top button