Home / Bota / Moska dëbon ambasadorin e Estonisë pasi Talini premton më shumë armë në Kiev

Moska dëbon ambasadorin e Estonisë pasi Talini premton më shumë armë në Kiev

Rusia ka dëbuar ambasadorin e Estonisë nga Moska në një veprim kundër fqinjit të saj “rusofobik” baltik, njoftoi Ministria e Jashtme e Rusisë të hënën ndërsa Talini premtoi ndihmë shtesë ushtarake për Ukrainën. Në një deklaratë, ministria ruse kritikoi njoftimin e Estonisë për dëbimin e 21 diplomatëve rusë dhe personelit të ambasadës për të arritur barazinë midis personelit. “Talini e ka ngritur rusofobinë totale dhe kultivimin e armiqësisë ndaj vendit tonë në nivelin e politikës shtetërore”, thuhet në deklaratën ruse.

Ministria tha se uli përfaqësuesit diplomatikë në të dy vendet në nivelin e të ngarkuarit me punë në përgjigje të “hapit jomiqësor” të Estonisë dhe “shkatërrimit të qëllimshëm të të gjithë sistemit të marrëdhënieve me Rusinë në vitet e fundit”.

Ajo thirri ambasadorin e Estonisë Margus Laidre në Ministrinë e Jashtme dhe e urdhëroi atë të largohej nga Rusia deri më 7 shkurt.

Estonia, një ish-republikë sovjetike dhe anëtare e tanishme e BE-së dhe NATO-s, e cila ka qenë një mbështetëse e vendosur e Ukrainës gjatë pushtimit gati njëvjeçar të Rusisë, ia dorëzoi Kievit të hënën të gjithë stokun e saj prej obusi 155 mm dhe municione.

“Ne duam të krijojmë një precedent në atë mënyrë që vendet e tjera të mos kenë justifikime pse nuk mund t’i ofrojnë Ukrainës armët që i nevojiten për të fituar luftën,” tha ambasadori i Estonisë në Kiev Kaimo Kuusk. Estonia është aleati i vetëm i Ukrainës që ka angazhuar më shumë se 1% të PBB-së së saj në ndihmë dypalëshe.

Leave a Reply

%d bloggers like this: