Ekonomia

Më 14 shtator 1960 u krijua Organizata e Vendeve Eksportuese të Naftës (OPEC)

 Në Buletinin Zyrtar të BTA shkruhet:

Konferenca e Naftës

Bagdad, 10 shtator 1960 / Reuters / Një konferencë e gjashtë vendeve të mbledhura nga Iraku hapet sot këtu: Iraku, Arabia Saudite, Irani, Venezuela dhe sheikhdomet e Kuvajtit dhe Katarit si vëzhgues, të cilët kanë për detyrë të zhvillojnë një politikë të unifikuar ndaj kompanitë kryesore të naftës që kohët e fundit vendosën të ulin çmimet e naftës bruto. Në konferencë do të marrë pjesë edhe Drejtori i Byrosë së Përhershme të Çështjeve të Naftës në Ligën Arabe, z. Mohammed Salman. Drejtori i Përgjithshëm i Burimeve Minerare të Arabisë Saudite, Sheikh Abdullah al-Tariki, tha dje se vendet që marrin pjesë në konferencë zotërojnë 90% të rezervave botërore të naftës dhe nëse arrijnë një qëndrim të përbashkët, mund t’i detyrojnë kompanitë e naftës të respektojnë vendimet e kjo konferencë.konferencë.

Në konferencën për naftën në Lindjen e Mesme

Bagdad, 13 shtator 1960 / France Press / Sipas Agjencisë Irakiane të Lajmeve, delegacioni i Irakut në konferencën e vendeve prodhuese të naftës në Bagdad propozoi krijimin e një të përhershme organi i këtyre vendeve të zhvillojë një politikë të përbashkët të naftës. Ky propozim është në studim.
Konferenca vendosi të ngrejë një nënkomitet për të studiuar problemin e rënies së çmimeve të naftës së papërpunuar në tregjet botërore.
Zëvendësdrejtori i Përgjithshëm i Administratës së Naftës në Bagdad ka thënë se nuk ka mbiprodhim të naftës dhe se gjatë katër viteve të ardhshme prodhimi i përgjithshëm botëror do të jetë akoma më i vogël me rreth tre milionë fuçi në ditë.

Vendimet e konferencës së naftës në Bagdad

BAGHDAD, 15 shtator 1960 /Reuters/ Sipas pjesëmarrësve në konferencën e përfaqësuesve arabë dhe venezuelianë për çështjet e naftës, e cila përfundoi këtu dje, konferenca vendosi të formojë Organizatën e Vendeve Eksportuese të Naftës. Sekretariati i organizatës së re do të mblidhet këtu më 15 nëntor për të përgatitur një konferencë të dytë të palëve të interesuara, e cila do të hapet më 15 janar 1961 në Karakas /Venezuela/.

Konferenca pesëditore u ndoq nga përfaqësues të Irakut, Arabisë Saudite, Iranit, Kuvajtit dhe Venezuelës, me delegatë nga Katari dhe Liga Arabe që morën pjesë si vëzhgues. Rezolutat e miratuara nga konferenca, të cilat kërkojnë shqyrtimin e mënyrave për të mbrojtur vendet prodhuese të naftës, do të bëhen publike brenda një jave. Sheikh Abdullah al-Tariqi, drejtor i përgjithshëm i Autoritetit të Naftës dhe Burimeve Minerale të Arabisë Saudite, tha në seancën e djeshme përmbyllëse se pjesëmarrësit e konferencës kishin arritur një konvergjencë të madhe pikëpamjesh.

Agjencia zyrtare irakiane e lajmeve raportoi se konferenca vendosi që vendet pjesëmarrëse të marrin të gjitha masat për të rritur çmimet e naftës së papërpunuar në nivelin në të cilin u bënë shkurtimet dhe t’u kërkojnë kompanive të naftës të mbajnë çmime të qëndrueshme, sepse, sipas delegatëve, luhatjet e çmimeve janë. pengesë për zhvillimin ekonomik të vendeve prodhuese dhe konsumuese.

Konferenca miratoi gjithashtu parimin e konsultimit midis kompanive të naftës pjesëmarrëse dhe vendosi që delegatët të studiojnë çështjet që lidhen me stabilizimin e çmimeve dhe rritjen e prodhimit në mënyrë të tillë që t’u sigurojë vendeve prodhuese të ardhura të qëndrueshme dhe të rregullta. Gjithashtu u vendos që çdo vend që prodhon sasi të mëdha nafte bruto mund të bëhet anëtar i Organizatës së Vendeve Eksportuese të Naftës nëse vendet përbërëse të së njëjtës organizatë bien dakord njëzëri për ta bërë këtë.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button