Bota

SHBA: 13 presidentët e Shtëpisë së Bardhë që prej L II B

Që prej hyrjes në luftë të SHBA-së në Luftën e Dytë Botërore, në vitin 1941 pas sulmit mbi Pearl Harbor, 13 presidentë kanë hyrë në Shtëpinë e Bardhë, shtatë demokratë dhe gjashtë republikanë.
Më poshtë vijon lista e tyre, data e zgjedhjes së tyre dhe e pasardhësve:

– 1932-1945: Franklin D. Roosevelt (demokrat)

Rizgjedhur për herë të katërt në vitin 1940. Limitimi në dy mandate u miratua në vitin 1951. Ai vdiq më 12 prill 1945, të paktën një muaj para përfundimit të luftës në Evropë.

– 1945-1952: Harry Truman (demokrat)

Zëvendëspresidenti i Rooseveltit, ishte pasardhësi i tij pas vdekjes dhe u rizgjodh në vitin 1948.

1952-1960: Dwight Eisenhower (republikan)

– 1960-1963: John F. Kennedy (demokrat)

Ai vritet në Dallas më 22 nëntor 1963.

– 1963-1968: Lyndon Johnson (demokrat)

Zëvendëspresidenti i Kenedit, ishte pasardhësi i tij pas vdekjes dhe u rizgjodh në vitin 1963 dhe u rizgjodh në vitin 1964.

1968-1974: Richard Nixon (republikan)

Rizgjedhur në vitin 1972, ai u detyrua të jepte dorëheqjen për shkak të çështjes Watergate në vitin 1974.

– 1974-1976: Gerald Ford (republikan)

Zëvendëspresidenti i Nixonit, ishte pasardhësi i tij pas dorëheqjes dhe mbeti që prej asaj dite i vetmi president që nuk u zgjodh kurrë, pasi humbi zgjehdjet në vitin 1976 përballë Jimmy Carter.

– 1976-1980: Jimmy Carter (demokrat)

– 1980-1988: Ronald Reagan (republikan)

– 1988-1992: George Bush (republikan)

– 1992-2000: Bill Clinton (demokrat)

– 2000-2008: George W. Bush (republikan)

2008 -2016 : Barack Obama (demokrat)

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button