Balluku: Institucionet të kursejnë 15% energji krahasuar me vitin e kaluar, në të kundërt gjobë 50 mijë lekë

Në prezantimin e vendimeve të qeverisë, Ministrja e Infrastrukturës Belinda Balluku ka njoftuar se do të merren masa në lidhje me kursimin e energjisë.
Ajo tha se të gjitha institucionet do të detyrohen të shpenzojnë 15% energji më pak në krahasim më vitin e shkuar, në të kundërt do të merren masa me gjobë prej 50 mijë lekësh. Ministrja bëri me dije se pikërisht ky 15% më pak, përbën 1% të gjithë harxhimeve mujore.

Balluku njoftoi gjithashtu se do të nise edhe projekti i vendosjes së paneleve diellore, pasi 20% e energjisë së harxhuar nga familjet shkon për ngrohjen e ujit.

Nga ana tjetër Ministrja Balluku shpjegoi se detyra e Entit Rregullator të Energjisë është që të miratojë çmimin, ndërsa është vetë qeveria ajo që vendos implementimin e çmimit dhe mbrojtjen e qytetarëve me anë të instrumentave që varen nga kushtet hidrike.

Fasha 80kw/h kur shprehet ERE, shprehet për miratimin e çmimit. Kjo është detyra e ERE, ne I kemi bërë kërkesën. Qeveria ka të drejtë kur ka instrumenta që varen nga kushte hidrologjike, është e drejtë nëse e aplikon apo jo fashën. Ne jemi të lumtur që ia kemi dalë që nuk e aplikuam fashën. ERE ka marrë vendim për çmimin, qeveria shqiptare ka marrë vendim për të mbrojtur të gjithë qytetarët.

Vendimi i Gjykatës së Strasburgut nuk e cënon procesin e vettingut, është një vendim individual që nuk ka fuqi përgjithësuese.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *