Rajoni

Vuçiq: Nuk do të hyjmë në BE pa u qartësuar kufiri me Kosovën

Ne nuk do të hyjmë në BE pa një çështje të qartë kufitare, thotë presidenti i Serbisë, duke shtuar se vendimi për Kosovën do të shpallet në dy deri në dy muaj e gjysmë.

Dy dekada që nga përfundimi i luftërave në ish-Jugosllavi, Serbia ka mosmarrëveshje të pazgjidhura kufitare me pothuajse të gjitha vendet fqinje me të cilat dikur ishte në një shtet të përbashkët.

Megjithatë, në këtë moment, ndoshta pyetja më e rëndësishme është – a do të mbetet linja administrative me Kosovën?

“Strategjia e BE-së që do të miratohet shpejt thotë se një marrëveshje ligjore detyruese pritet nga Serbia, e cila është në zgjidhjen e statusit përfundimtar dhe është e qartë se kjo ndoshta do të kërkojë një korrigjim të caktuar të kufirit, kështu që ne kemi një lloj përgatitjeje në terren”, thotë Marko Savkoviq nga Fondi i Beogradit për Ngritje Politike.
“Nuk ka zgjidhje të mirë, një zgjidhje e mirë për Kosovën ka qenë prej kohësh e varfëruar dhe na lë vetëm të zgjedhim një më pak të keqe, por zgjidhja më pak e keqe është normalizimi i marrëdhënieve pa njohje, sepse askush nuk po na e kërkon një gjë të tillë”, tha Susan Grubjesiq i lëvizjes Evropiane, raporton “B92”.

Presidenti Vuçiq ka njoftuar se për këtë çështje do t’i drejtohet gjykatës për një referendum. “Së pari, le të shohim se cila do të jetë pyetja, sa kohë do të zgjasë debati… Unë jam për referendum, por duhet të jetë rezultat i një debati më të gjerë”, tha analisti Branko Radun.

BE është djegur në rastin e mosmarrëveshjes kufitare midis Kroacisë dhe Sllovenisë dhe prandaj Presidenti i Komisionit Europian Jean-Claude Juncker ishte shumë i qartë në Parlamentin Evropian kur e bëri të qartë se të gjitha vendet e Ballkanit Perëndimor që dëshirojnë të bashkohen me Bashkimin Evropian duhet së pari të zgjidhin të gjitha mosmarrëveshjet kufitare.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button