Kosova

Gjykatësi Carolan nuk pajtohet me vendimin e Kushtetueses për mandatarin e qeverisë

korolanNjëri nga gjyqtarët e Kushtetueses nuk është pajtuar me vendimin e sotëm. Gjykatësi Robert Carolan nuk është pajtuar më shumicën e gjykatësve dhe beson se ata kanë vendosur gabimisht për arsyet e mëposhtme:
Sipas Gjykatësit Carolan, neni 84.14 dhe 95.1, për të cilat Presidentja kishe dyshime, janë në përputhje me njëra tjetrën.

Sipas tij, nuk duhet të përzihet ligji për zgjedhjet me Kushtetutë pasi që ligji për zgjedhje rregullon zgjedhjet, si dhe kush mundet të marrë pjesë në zgjedhje e jo zgjedhjen e kryeministrit, ndërsa Kushtetuta e përcakton koalicionin, raporton KTV.

Sipas tij, koalicioni është “një grup i njerëzve, grupeve apo vendeve që janë bashkuar për një qëllim të njëjtë”. Pra, nuk është e domosdoshme që të jetë koalicion parazgjedhor. Po ashtu, ai thotë se edhe kjo Kushtetutë, sikurse Korniza Kushtetuese e UNMIK-ut nuk kërkon që koalicioni të jetë i regjistruar ose të ekzistojë para zgjedhjeve.

“Në katër parë zgjedhjet parlamentare paraprake asnjë parti politike nuk e ka fituar shumicën në Kuvend dhe secilën herë në këto katër raste është propozuar kandidati për kryeministër nga koalicioni i krijuar pas zgjedhjeve”, thotë Carolan, transmeton Koha.net.

Ai precizon se duhet lexuar mirë Kushtetuta ku thuhet se shumica e deputetëve duhet të votojnë kryeministrin dhe nëse kjo nuk ndodh në dy runde të votimit në Kuvend, atëherë duhet të shpallen zgjedhjet parlamentare.

[yop_poll id=”2″]

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button