Rajoni

Mali i Zi: Rritje e mundshme e sulmeve kibernetike në ditën e zgjedhjeve presidenciale

Zgjedhjet presidenciale ne Mal te Zi do te zhvillohen neser, me date 19 mars, 2023. Nga zyra e ministrit thanë për agjencinë MINA se kanë prezantuar vërtetimin me dy faktorë për aksesin në email, si dhe se veprojnë në mënyrë parandaluese dhe proaktive kur bëhet fjalë për procesin e përditësimit të sistemit dhe komponentëve të aplikacionit.

Proceset e mëparshme zgjedhore në Mal të Zi u shoqëruan me rritje të sulmeve kibernetike, kështu që një situatë e ngjashme është e mundur edhe në zgjedhjet e ardhshme presidenciale, njoftoi zyra e ministrit të Administratës Publike.

Ata thanë se, pavarësisht nga vetë procesi, Ministria e Punëve të Brendshme monitoron çdo ditë rrjetin dhe infrastrukturën e menaxhuar nga ai dikaster qeveritar dhe se kanë ndërmarrë të gjitha aktivitetet e nevojshme për mbrojtjen e shërbimeve.

“Zbatuam një sërë trajnimesh për punonjësit për t’iu përgjigjur incidenteve kibernetike, si dhe edukimin në aspektin e higjienës kibernetike, vendosëm monitorimin e rrjetit në mënyrën e funksionimit 24/7 dhe implementuam një numër të konsiderueshëm mjetesh softuerike për parandalimin dhe zbulimin e hershëm dhe mbrojtje”, tha Ministria e Drejtësisë.

Ata thanë se, gjatë vizitës së tyre të fundit zyrtare në Bruksel, kanë informuar partnerët nga Bashkimi Evropian (BE) dhe NATO për sulmin e kryer më 19 gusht, për masat e marra, si dhe për planet për përmirësimin e mëtejshëm të rezistencës kibernetike të Malit të Zi. .

“Me atë rast kemi paraqitur se ka tentime të vazhdueshme për veprime keqdashëse, si dhe se në ditët e fundit kemi një shkallë të caktuar të tyre”, shtuan nga MJU.

Ata deklaruan se nuk kanë të dhëna nëse sulmet kibernetike kanë qenë nga Mali i Zi apo nga vende të huaja.

“Fokusi ynë është mbrojtja e rrjetit dhe infrastrukturës, si dhe funksionimi pa probleme e shërbimit, që është përgjegjësia jonë”, shtoi NJQV-ja.

Ata thanë se bëhej fjalë kryesisht për fushata phishing, dhe se kishin vënë re gjithashtu një rritje të numrit të spam-eve së fundmi.

Siç thanë ata, sulmet kanë për qëllim kryesisht serverin e postës.

“Të gjitha sulmet janë neutralizuar në kohën e duhur, kështu që nuk kemi shënuar asnjë ndërprerje në punë”, thuhet në zyrën e ministrit të Administratës Publike.

Zgjedhjet për president të vendit do të mbahen nesër në Mal të Zi, në të cilat do të marrin pjesë shtatë kandidatë.

Në zgjedhje do të marrin pjesë kandidatët e Partisë Demokratike të Socialistëve Milo Gjukanoviq, Fronti Demokratik Andrija Mandiq, demokrati Aleksa Beçiq dhe Mali i Zi i Bashkuar Goran Daniloviq.

Kandidatët për president të vendit janë një nga liderët e Lëvizjes Evropa tani Jakov Milatoviq, deputetja e Partisë Socialdemokrate Draginja Vuksanoviq Stankoviq dhe influencuesi Jovan Radulović.

Të drejtë vote në zgjedhjet presidenciale kanë 542.154 qytetarë. Qendrat e votimit do të jenë të hapura nga ora 07:00 deri në 20:00. Zgjedhjet presidenciale të 19 marsit do të jenë të katërtat që nga rivendosja e pavarësisë dhe të tetat që nga futja e sistemit shumëpartiak. Presidenti i shtetit zgjidhet për pesë vjet.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button