Home / Bota / Shefi i kabinetit të Orban: Hungaria nuk do ta arrestojë Putinin nëse ai kalon kufirin

Shefi i kabinetit të Orban: Hungaria nuk do ta arrestojë Putinin nëse ai kalon kufirin

Kur u pyet, ai tha se qeveria e tij “nuk kishte formuar një qëndrim” për urdhërarrestimin e lëshuar kundër Putinit. “Këto vendime nuk janë të duhura, pasi ato i çojnë gjërat drejt përshkallëzimit të mëtejshëm dhe jo drejt paqes, ky është mendimi im personal subjektiv”, shtoi Gulyas.

Rusia e ka cilësuar “skandaloz” vendimin e Gjykatës Penale Ndërkombëtare ndaj Putinit. As Rusia, e as Ukraina nuk janë anëtare të Gjykatës Penale Ndërkombëtare. Kievi, megjithatë, i ka dhënë juridiksion kësaj gjykate që të ndjekë krimet e kryera në territorin e saj që kur Moska nisi pushtimin vitin e kaluar.

Gjykata Penale Ndërkombëtare, e përbërë nga 123 anëtarë, nuk ka forcë të saj policore për të zbatuar urdhër-arrestet, por varet nga shtetet anëtare që të arrestojnë të dyshuarit për t’i sjellë më pas për gjykim në Hagë. Presidenti ukrainas Volodymyr Zelenskiy ka thënë se masa e ICC-së do të çonte në “përgjegjësi historike”, duke shtuar se dëbimet e fëmijëve nga Ukraina përbënin një politikë “të së keqes shtetërore që filloi pikërisht nga zyrtari më i lartë i këtij shteti [Rusisë]”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.