Bombardimi me reklama në TV, si ndahen milionat e sekondave të transmetuara

Në mëngjes, përgjatë ditës, apo në orarin më të ndjekur të darkës, 8 televizionet kryesore kanë transmetuar për teleshikuesit rreth 21.8 milionë sekonda reklama në vitin 2017, sipas të dhënave të monitoruara nga Idra Media, me një rënie prej 2% në raport me 2016-n.

Top Channel është televizioni që ka transmetuar më shumë kohë publicitare, me 4 milionë sekonda, duke ia kaluar Klan, që mbizotëronte në 2016-n. Ky i fundit ka transmetuar 3.8 milionë sekonda reklamë.

Në vend të tretë, për nga koha e publicitetit të transmetuar renditet News 24, me 3.19 milionë sekonda, i ndjekur nga Vizion Plus (3.16 milionë sekonda) dhe ABC News (2.9 milionë sekonda).

Sektorët më të mëdhenj reklamues, sipas kohës së reklamave të transmetuara, vijojnë të mbeten telekomunikacionet, të ndjekura nga tregtia me pakicë, që në dy vitet e fundit ka shënuar rritje të ndjeshme, si rrjedhojë e zhvillimit të zinxhirëve të organizuar të supermarketeve. Më pas renditen televizionet (kryesisht reklamat e DigitAlb dhe Tring TV), të ndjekura nga dyshekët, ushqimet, produktet e kujdesit personal dhe kozmetikë.
Me rënie të lartë rezultojnë sekondat e transmetuara nga sektori i telefonisë së lëvizshme, me 30% më pak në 2017-n. Të gjithë operatorët celularë e kanë përdorur më pak televizionin për të reklamuar ofertat e tyre.

Kompania, reklamat e së cilës shfaqen më shpesh në televizionet shqiptare është operatori celular, Vodafone, me 2.2 milionë sekonda në 2016-n, sipas të dhënave të Idra Media, me një rënie prej rreth 7% me bazë vjetore.
Në vend të dytë është platforma televizive me pagesë Digitalb, me 1.13 milionë sekonda (rënie 10%). Një pjesë e konsiderueshme e reklamave të saj shkojnë në Top Channel.

Më pas renditet Telecom Albania, po me 1.13 milionë, që ka shënuar dhe rënien më të madhe të kohës reklamuese të transmetuar në televizion, me 44%.
Në vend të katërt është platforma tjetër televizive me pagesë, Tring, me një rritje prej 21% të kohës. Reklamat e kësaj platforme shkojnë kryesisht drejt Vizion Plus.

Në grafik, nga renditja e reklamuesve më të mëdhenj televizivë sipas sekondave, janë hequr kompanitë që shesin online në televizion, pasi, ndonëse zënë një pjesë të madhe kohore në transmetimet televizive, shpenzojnë pak para, teksa shfaqen në orare kur tarifat e transmetimit janë tepër të ulëta. P.sh., BCTV sipas bilancit të saj, në vitin 2016 ka shpenzuar gjithsej 21 milionë lekë (150 mijë euro) për reklama në televizione. Studio Moderna (Top Shop) ka shpenzimet rreth 60-70 milionë lekë në vit (rreth 500 mijë euro), që në vlerë janë shumë më të ulëta sesa buxhetet e marketingut të kompanive celulare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *