Ekonomia

Dita Botërore e Bletëve, Krifca: Mbështetje financiare për rreth 2 681 bletarë në vitin 2022, për 2023 kanë aplikuar 3 899 bletarë

Në Ditën Ndërkombëtare të Bletëve, ministrja e Bujqit dhe Zhvillimit Rural, Frida Krifca bëri të ditur se, ka financuar këtë sektor në Skemës Kombëtare të Mbështetjes, ku vetëm në vitin 2022 janë rreth 2 681 bletë në të gjithë vendin.

Dhe këtë vit, theksoi Krifca, kanë aplikuar 3 899 për të përfituar shërbimet.

“Ju keni një fuqi dhe vlerë të madhe për konsumatorët, mjedisin dhe ekosistemin bujqësor dhe ekonomik të vendit. Ndaj dhe jeni në prioritetet e politikave në bujq, për t’ju fuqizuar dhe fuqizuar shumë, për të promovuar edhe vlerat më të mira, instrumentet e skemave, emërtimi i tyre, pozicionet gjeografike, specialitetet tradicionale të garantuara dhe standardet etiketuara. i rritur kështu vlerat tregtare të prodhimeve të bletës”, shprehet ministrja Krifca, në një mesazh të dërguar bletarëve.

Krifca vuri në dukje se, para pak muajsh miratuar ligjin e organikës së bletarisë, shumë të tilla dhe të kërkuara nga koha e mbrojtjes së bletëve dhe prodhuesve të tyre në vend.

Një ligj, theksoi Krifca, “i ndërlidhur me të gjitha shoqatat e bletarëve, në lidhje me praktikat më të mira të BE-së, për t’iu përgjigjur problematikave tuaja”.

“Ligji vendosi themelin kuadrin e plotë për bletarinë në mjedis, bujqësi, ekonomia dhe rregullimi i ardhur, në mënyrë të plotë dhe shteruese të gjithë së bashku me lidhjet me shërbimin veterinar dhe pushtetin vendor, territorin, shtegtimet e tyre. kontrolluar dhe sigurinë e produkteve të bletëve, por edhe mbrojtjen e tyre në territorin e një lloji të tillë jetike për polenizimin e mbrojtjes dhe biodiversitetit, pra për vijimësinë e jetës”, shtoi Krifca.

Përveç rregullimit, magjistarëve të sektorit të blerta, të palëve të blerta, Krifca shtoi se, “po mbështen edhe përpunuesit e nënprodukteve startup-et që duan të produkteve të diversifikuara të ndryshme kurative, apikulturës, apo apiturizmit, në zonat rurale tëshme shqiptare që. mund të jetë një person tjetër që duhet të jetë vetëm ekonomike”.

“Ne jemi të bindur se mbështetja e një kompanie, për efektet pozitive që ka në mënyrë të drejtë në sektorin e sektorit të performancës ekonomike, ka një efekt më të fortë dhe strategjik në performancën e të gjithë sektorit bujqësor”, u shpreh ajo ekonomike. .

Ministrja si një shembull pozitiv regjistrimi i produkteve si specialitet tradicional i garantuar STG për një tjetër të promovimit të mbrojtjes së produkteve të produkteve shqiptare bletëve kudo në botë.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button