Rruga e Kombit bëhet zgjatim i rrjetit TENT, Serbia po ndërton Nish-Merdarë me 9 mln euro/km

Kohët e fundit, Serbia përuroi punimet në segmentin e parë të autostradës, teksa financimet janë siguruar për të gjithë segmentin, të cilin e ka shpallur prioritet.

E cilësuar Autostrada e Paqes, pasi bashkon Kosovën, Serbinë dhe Shqipërinë, me një rrugë të standardit të lartë, ajo ka marrë financimet e Bashkimit Europian.

Autostrada e Paqes është gjithsej 314 kilometra e gjatë, teksa nis nga Lezha në Shqipëri dhe përfundon në Merdarë, kufiri me Bullgarinë, duke përshkruar Prishtinën dhe Nishin.

Pjesa e përfunduar është nga Lezha në Prishtinë dhe mbeten për t’u ndërtuar edhe 103 kilometra, nga Prishtina në Merdarë, nga të cilat 76 km në territorin e Serbisë dhe 27 km në atë të Kosovës. Kosto totale për këto kilometra është rreth 947 milionë euro.

Kosto për kilometër përllogaritet 9 milionë euro edhe pse autostrada në pjesën serbe ka shumë ura dhe tunele.

Kosto e punimeve është me ulët se kur u ndërtua pjesa shqiptare në Rrugën e Kombit me rreth 11 milionë euro për kilometër, teksa kostot e ndërtimit të një autostradë aktualisht në vendin tonë kanë arritur në rreth 15-20 milionë euro për kilometër.

Vijimësia e Rrugës së Kombit në pjesën serbe do të ketë 88 ura, 7 mbi dhe nën kalime dhe 35 tunele nuk do të kushtojë jo më shumë se 9 mln euro për kilometër.

Ndërtimi i saj bashkëfinancohet nga Banka Europiane e investimeve (EIB) dhe Banka Europiane për Rindërtim dhe Zhvillim (BERZH), ndërsa Bashkimi Europian po ofron grante investimesh përmes Kornizës së Investimeve të Ballkanit Perëndimor (WBIF).

Në pjesën e Kosovës nga Prishtina në Nish, projekti është në procesin e detajimit teknik, në një fazë ende të hershme.

I gjithë projekti është pjesë zgjatuese e Rrjetit të Transportit Trans-Europian të zgjeruar të Orientit/Mesdheut Lindor (TEN-T) dhe Observatorit të Transportit të EUropës Juglindore (SEETO), një korridor i mbi 300 kilometër gjatë që lidh Lezhën në Shqipëri përmes Prishtinës në Kosovë në Nish të Serbisë, sipas të dhënave nga korniza e investimeve në Ballkanin Perëndimor.

Projekti është pjesë e përmirësimit më të gjerë të korridorit rrugor ndërmjet Nishit dhe Prishtinës, i paraidentifikuar si prioritet në Agjendën e Lidhshmërisë 2015.

Projekti është përfshirë në listën e projekteve prioritare të Planit të Zhvillimit Shumëvjeçar të Rrjetit Gjithëpërfshirës SEETO 2014-2018. Projekti është shpallur prioritet në kuadër të Strategjisë së Transportit të Qeverisë së Serbisë, 2016-25.

Me kompletimin e Autostradës së Paqes, Shqipëria forcon lidhjet me rrjetin kryesor europian, teksa dy Autostrada që kalojnë në vendin tonë janë bërë pjesë e rrjetit kryesor Europian TENT, Autostrada Veri-Jug dhe Korridori- 8./B.Hoxha

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *