Rajoni

”SHBA të hyjë në Ballkan, të përfundojë misionin e 1999”; ekspertët: BE dështoi në rajon

Ne analizën e gjatë theksohet se SHBA-ja u tërhoq në favor të lidershipit të BE-se në rajon, por tani që procesi i zgjerimit ka ngecur, forcat nacionaliste serbe po ushqejnë sërish konflikte. Është koha që Washingtoni ta njohë këtë cështje kyce, e të rikthehet me qëllim mbrojtjne e trashëgimisë së tij por edhe të perspektivës së paqes së vazhdueshme në Europë.

“Ndërhyrjet politike dhe ushtarake në rajon kanë dëshmuar qartë rëndësinë e madhe të një qasjeje proactive perëndimore”, theksohet në shkrim. Sipas tre autorëve të artikullit, mungesa e një angazhimi konkret për vendet e Ballkanit Perëndimor në raport me anëtarësimin në BE, e ka inkurajuar Serbinë të ripërtërijë agresionin e saj në rajon, të ndihmuar dhe nga ndikimi malinj ushtarak dhe ekonomik i Rusisë e Kinës.

Në shkrim theksohet se 12 organizata dhe 33 individë kanë firmosur së fundi një letër të hapur drejtuar komisionit të çështjeve më Jashtë të Kongresit amerikan dhe administratës Biden nga komunitetet shqiptaro-amerikane, boshnjako-amerikane dhe malazezo-amerikane me thirrjen që Shtetet e Bashkuara të veprojnë tani për paqen dhe progresin duke iu kundërpërgjigjur kërcënimeve të regjimit serb, sic përshkruhet në shkrim, ndaj sigurisë në Ballkanin perëndimor.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button