Shqipëria, anëtare jo e përhershme e Këshillit të Sigurimit të OKB-së/ Xhaçka voton në Asamblenë e Përgjithshme

Në Asamblenë e Përgjithshme të OKB nisi votimi për 5 anëtarët e rinj jo të përhershëm me mandat dyvjeçar të Këshillit të Sigurimit të OKB-së, Shqipëria, Gaboni, Gana, Brazili dhe Emiratet e Bashkuara.

Ministrja për Europën dhe Punët e Jashtme, Olta Xhaçka votoi sot në Asamblenë e Përgjithshme të OKB. Shqipëria paraqitet në këto zgjedhje si kandidaturë konsensuale e Grupit të Vendeve të Europës Lindore.

Zgjedhja në Këshillin e Sigurimit, për herë të parë pas 65 vitesh anëtarësim në OKB, përfaqëson sfidë madhore, por dhe një mundësi të shkëlqyer për Shqipërinë. Kjo është tentativa e dytë e Shqipërisë për të qenë anëtare e Këshillit të Sigurimit.
Në vitin 1995, Shqipëria nuk mundi të merrte një mandat 2-vjeçar, siç po përpiqet kësaj here. Vendi ynë nuk ka rival në këtë garë, pasi është propozimi i vetëm i vendeve të Evropës Lindore. Kujtojmë se votimi do të jetë i fshehtë. Që Shqipëria të bëhet pjesë, i duhet 2/3 e votave të anëtarëve.
Për sa i përket përfitimeve, nëse bëhet anëtare, Shqipëria do të ketë një prestigj të jashtëzakonshëm, në tryezën e Këshillit të Sigurisë, ku ulen fuqitë më të mëdha të botës. Për sa i përket ndikimit që do të ketë për Kosovës kjo ngjarje e rëndësishme, Shqipëria mund të ndihmojë sa herë që Kosovës do t’i duhet të ngrejë çështje të caktuara në Këshillin e Sigurimit dhe në OKB.

Keshilli i Sigurimit i Kombeve te Bashkuara perbehet nga 15 vende, ku 5 shtete jane te perhereshme dhe 10 te tjera jane antare jo te perhereshme.

Anetare te perhereshme jane SHBA, Britania e Madhe, Franca, Rusia dhe Kina.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *