Xhaçka në Forumin e Antaljas: Vendimi për Konferencën e parë Ndërqeveritare, kyç për besueshmërinë e BE-së

Ministrja për Europën dhe Punët e Jashtme, Olta Xhaçka, mori pjesë në forumin e Antaljas me temë “Fqinjët shohin së bashku: E ardhmja e Europës”, ku  theksoi se Bashkimi Europian duhet të vazhdojë të qëndrojë i përkushtuar ndaj rajonit përmes veprimeve konkrete dhe duke mbajtur premtimet.

“Politika e zgjerimit bazohet mbi parimin e hekurt të vlerësimit të meritës së çdo vendi. Por kjo kërkon edhe parashikueshmëri të procesit, nëpërmjet të cilit çdo arritje standardesh apo kriteresh duhet të çojë në hapin e radhës në rrugën drejt BE-së. Një proces i tillë, i besueshëm dhe i prekshëm, është një mbështetje e pazëvendësueshme për reformat e vështira që jemi duke zbatuar”, u shpreh ministrja gjatë fjalës së saj.

Në këtë forum merrnin pjesë edhe panelistë si europarlamentari Sergey Lagodisnky, përfaqësuesi i BE-së për dialogun Kosovë – Serbi, Miroslav Lajçak dhe ish-kryeministri rumun, Viktor Ponta.

Lajçak dhe Lagodinsky nëvizuan se nuk duhet të ketë më asnjë vonesë për hapjen e negociatave mes Shqipërisë dhe Maqedonisë së Veriut.

Për tre ditë radhazi, në Turqi u mbajtën Samiti dhe Ministeriali i Procesit të Bashkëpunimit të Europës Juglindore si dhe Forumi i parë Diplomatik i Antalya ku morën pjesë drejtues shtetesh e qeverish nga mbi 30 vende të botës e ku Shqipëria u përfaqësua nga delegacioni i drejtuar nga Ministrja për Europën dhe Punët e Jashtme, Olta Xhaçka.

Korresp.24-ore.com

Korresp.24-ore.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *