Ekonomia

Alban Bala: Asnjë marrëveshje nuk kemi arritur me qeverinë

Alban-Bala

Ded Kola

Tiranë/ 7 Tetor 2014: Ne cilesine e perfaqesuesit ligjor te familjes Kruja, pronare e ligjshme e truallit kufitar me Namazgjane ne Tirane, Alban Bala, në konferencen për shtyp të zhvilluar dje në Hotel „Tirana-Internacional“, e ka qujatur, absurde „situaten ne te cilen anetaret e familjes Kruja jane vendosur prej muajsh“. „Ky absurd ka te gjithe shenjat se po thellohet“, deklaroi Bala.
Bala tha se „nga media dhe vetem nga media-familja Kruja mesoi se qeveria shqiptare paska arritur nje marreveshje me pronaret per te lejuar ndertimin e Xhamise se Madhe ne Tirane. Kryeministri Rama deklaroi se do t’i shpronesoje ata dhe se ka gati fondet per kete. Askush nuk ka komunikuar me ne si pronare te tokes, qe prej korrikut 2014. Deri ne kete date, zyra e Kryeministrit ka negociuar me familjen Kruja per blerjen e truallit me cmimin e tregut”. Ai tha se “ka detaje per kete dhe te gjitha gjitha mund te behen publike“.

Sipas Alban Balës: „absurdi ku gjendemi eshte logjik, juridik dhe moral. Absurdi logjik buron nga fakti se prej muajit qershor Avokatura e Shtetit, organ ne varesi te ministrise se drejtesise, i ka kerkuar Gjykates se Tiranes te mos i njohe familjes Kruja pronesine mbi truallin ne fjale. Avokati i shtetit ka atakuar pa asnje baze nje akt te dates 15 gusht 1994 te leshuar nga Komiteti i Kthim Kompensimit te Pronave ne Tirane, dokument me te cilen familja Kruja rimori te drejtat si pronare e ligjshme per nje toke te blere nga z.Jusuf Kruja – Zoti e meshirofte-ne vitin 1938. Avokatura e Shtetit synon ta binde Gjykaten se ne nuk jemi pronare. Kryeministri Rama synon te binde publikun se pronaret do t’i shpronesoje kundrejt shperblimit.
Absurdi juridik eshte edhe me flagrant. Familja Kruja dhe Komuniteti Musliman Shqiptar moren nje leje te perbashket ndertimi-me dy objekte e cila nisi te zbatohet. Leja u prish me vendim te KKT-se ne vjeshten e vitit te shkuar. Ndertuesi i kontraktuar nga familja Kruja paditi ne gjykaten administrative vendimin e KKT-se dhe e shpalli ate te pavlefshem dhe te pambeshtetur. Ceshtja eshte ne Apel dhe perben objekt gjykimi. Deklaratat e z.Rama per shpronesimin e nje prone–mbi te cilen ka nje proces gjyqesor qe vazhdon dhe nje barre gjyqesore, jane nje presion i hapur mbi Drejtesine dhe nje dhunim i shtetit ligjor“. „Deklaratat e z. Rama per nje ceshtje e cila eshte objekt gjykimi gjyqesor bien ndesh me ndarjen e pushteteve-nje parim Kushtetues, bien ndesh me pavaresine e gjyqesorit, jane nje tejkalim i rende i kompetencave te sistemit Ekzekutiv dhe cenojne parimet e shtetit te se drejtes.Askush, asnje pale nuk mund ta vere Drejtesine perballe faktit te kryer“, tha Bala.toka

Kurse absurdi moral, sipas Zotit Bala eshte se “ne si pronare te ligjshem kemi bere te qarte se rrembimi i prones nuk i hap rrugen ndertimit te Xhamise. Ne kemi deklaruar se Feja nuk eshte nje biznes qe mund te behet mbi nje toke te grabitur-qofte edhe me ndihmen e shtetit. Rastet e shemtuara dhe te dhimbshme te realitetit shqiptar nuk mund te sherbejne si precedent per KMSH dhe per donatoret e tij bujare. Qeveria Rama mund te kete te gjithe ndjeshmerine per t’i dhene bashkesise islame te vendit nje objekt te merituar e te mohuar prej shume vitesh. Kjo e drejte nuk mund te realizohet permes nje padrejtesie te re, aq me pak ndaj nje familje-e cila ka pasur dhe ka te gjithe vullnetin e mire per te mbeshtetur ndertimin e Xhamise se Re ne Tirane. Ky vullnet u shpreh ne Marreveshjen qe familja Kruja nenshkroi me KMSH – dokument qe ishte pjese e lejes se ndertimit, te prishur me vendim te njeanshem e te paarsyetuar nga administrata e z.Rama. Komuniteti Musliman i Shqiperise gjithashtu eshte i vetedijshem se ndertimi i nje Xhamie behet ne perputhje jo vetem me ligjin e ndertimit te Republikes se Shqiperise, por pike se pari ne perputhje me te drejten islame. Ligji Islam sakteson se “Qellimi i Mire nuk justifikon Mjetet Imorale” qe mund te perdoren per arritjen e tij. Dhunimi i prones se tjetrit e rrezon Xhamine e re te Tiranes, nuk e nderton ate.xhamia-e-namazgjase
Gjithsesi, si pronare te ligjshem, familja Kruja ka bere te qarte se çdo vendim antiligjor-pertej pretekstit te perdorur nga qeveria, do te atakohet ne gjykate duke prodhuar nje kalvar te ri juridik, te veshtire per ne si qytetare, por te drejte dhe te denje per modelin europian ku synojme”.
“Ne, tha ai, e ftojme qeverine shqiptare qe te nderprese presionin mbi Gjykatat, te tregoje durimin e nevojshem dhe te respektoje vendimin qe do te jepet nga drejtesia ne lidhje me aktin normativ te KKT-se, i cili nderpreu nje proces te ligjshem te zhvillimit te territorit. Ne e ftojme Qeverine shqiptare qe t’i jape fund farses se nje gjyqi formal te nisur nga Avokatura e Shtetit. Ne e ftojme qeverine shqiptare t’i jap fund zgjidhjes se problemit te Xhamise se Madhe ne Tirane me protagonizem politik, motiv qe ka deformuar jeten e ketij komuniteti ku bejme pjese edhe vete, prej te pakten dy dekadash. Ne si qytetare duam dhe perpiqemi te kemi respekt per institucionet, per shtetin ligjor dhe mbi te gjitha-te jemi te drejte me te drejten. Eshte e mira qe edhe Qeveria te na perkrahe ne kete synim”.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button