Rajoni

Eva Kaili në burg – Është ndër 4 të arrestuarit, shkruajnë L’Echo dhe Le Soi

Aktakuzë e rëndë për zevendespresidenet e parlamentit Europian, Eva Kaili, e cila përballet me akuzën e organizatës kriminale, korrupsionit dhe pastrimit të parave – Do ta kalojë natën në qeli në Bruksel. Autoritetet belge vendosën të arrestojnë Eva Kailin për çështjen e financimit nga Katari , siç raportojnë gazetat belge L’Echo dhe Le Soir.

Zonja Kaili do ta kalojë natën në një qeli në Bruksel derisa të dalë para gjyqtarit të saj natyror, gjë që duhet të ndodhë brenda 48 orëve, ose do të lirohet. Më pas gjykatësi do të vendosë nëse ajo do të mbahet në paraburgim apo do të lirohet me kusht në pritje të gjykimit. Në Belgjikë, institucioni i paraburgimit është shumë i ndryshëm nga ai që zbatohet në Greqi. Paraburgimi në Belgjikë zbatohet vetëm në rastin kur i akuzuari mund të largohet nga vendi dhe jo për përsëritjen e mundshme të krimit, siç ndodh në Greqi, pasi vendi ynë, në kundërshtim me mesataren e BE-së, shënon rekord në paraburgim.

Eurodeputeti i cili sipas informacioneve është mes katër personave të arrestuar dhe i akuzuar për organizim kriminal, korrupsion dhe pastrim parash. Dy nga gjashtë personat e sjellë në pyetje të dielën janë liruar.
Së bashku me Eva Kailin  u arrestua edhe partneri i saj, Francesco Giorgi, ndihmës i një tjetër eurodeputeti, i cili gjithashtu pritet të dalë para gjyqtarit natyror. Të njëjtin fat ka edhe ish eurodeputeti italian Pier Antonio Panzeri, ashtu si edhe F. që është lobist në Bruksel. 
Babai i Eva Kailis u lirua i cili u morë në pyetje pasi iu gjet një valixhe me para. Luca Visentini, Sekretari i Përgjithshëm i Konfederatës Ndërkombëtare të Sindikatave,  u lirua me kusht.
Mbrëmë është kontrolluar edhe në shtëpinë e një eurodeputeti të dytë, i cili sipas informacioneve është Mark Tarabella. Burimet bëjnë me dije se hetimet janë zhvilluar në zonën e Liezhit. Hetimi u zhvillua në prani të kryetares së Parlamentit Evropian, Roberta Metsola. Kompjuteri dhe celulari i janë konfiskuar, por ai nuk është sjellë për t’u marrë në pyetje.
Vendimi i autoriteteve belge po shkakton furtunë në Bruksel, pasi konsiderohet si skandali më i madh i dekadave të fundit. Hetimet filluan pas dyshimeve se Katari u dha ryshfet zyrtarëve ose me para ose me dhurata të rëndësishme për të ndikuar në vendimet e Parlamentit Evropian.
Sipas informacioneve të protothema.gr, autoritetet belge pritet të njoftojnë përfshirjen e personave të rinj në çështjen e financimit të zyrtarëve të Parlamentit Europian, pasi do të thirret për të dëshmuar edhe motra e nënkryetares së Parlamentit Europian, Madalena në orët apo ditët në vijim.
Rasti me familjen Kailis dhe përfshirja e tyre e mundshme në një skandal financimi, krijimi i një organizate kriminale dhe pastrim parash vijon të hetohet nga autoritetet belge dhe zhvillimet pritet të jenë të stuhishme në orët në vijim.
Eva Kaili përjashtohet nga  PASOK dhe PE
Pas lajmit për përfshirjen e Eva Kailit në çështjen e financimit të Katarit, u shkaktua një tërmet i fortë politik, si në Bruksel ashtu edhe në Greqi. PASOK njoftoi përjashtimin e saj.  Në të njëjtën kohë, kryetarja e Parlamentit Evropian, Roberta Metsola, vendosi, në kuadër të hetimeve gjyqësore në vazhdim, të pezullojë me efekt të menjëhershëm të gjitha kompetencat dhe detyrat që i janë caktuar Eva Kailit si nënkryetare e Parlamentit Evropian. Për shkak të zhvillimeve të stuhishme, grupi politik i Socialistëve dhe Demokratëve, të cilit zonja Kaili i përkiste deri në fshirjen e saj, kërkoi pezullimin e punës për çdo dosje dhe votë në Plenare të Parlamentit Evropian në lidhje me shtetet e Gjirit, deri në vendimin kompetent. autoritetet japin informacionin dhe sqarimet përkatëse.

Vëzhguar nga afër nga policia belge

Tashmë u bë e ditur se policia belge ka përdorur prej kohësh metoda moderne për të luftuar krimin e organizuar, duke përfshirë mbikëqyrjen telefonike. Para arrestimeve, autoritetet belge kanë pasur 16 operacione në shtëpi dhe zyra, ndërsa janë gjetur dhe konfiskuar rreth 600 mijë euro. Sipas L’Echo, në shtëpinë e zonjës Kaili u gjetën thasë me kartëmonedha. 

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button