Bota

Kreu i FMN: Perspektiva ekonomike globale duket më mirë nga çfarë pritej

Perspektivat për ekonominë globale janë rritur mes shenjave se inflacioni po tërhiqet nga niveli i tij i lartë në katër dekada, tha kreu i Fondit Monetar Ndërkombëtar.
Duke folur në sesionin përmbyllës të Forumit Ekonomik Botëror në Davos, Kristalina Georgieva tha se perspektivat e rritjes ishin rritur në muajt e fundit, por paralajmëroi kundër mbioptimizmit.
“Mesazhi im është se është më pak e keqe se sa kishim frikë disa muaj më parë, por kjo nuk do të thotë mirë. Ajo që është përmirësuar është se inflacioni duket se po anon në drejtimin e duhur – që është në rënie.”- tha ajo.
Vërejtjet e Georgieva pasuan rëniet e fundit të normave vjetore të inflacionit në SHBA, eurozonë dhe MB.
FMN do të publikojë parashikime të përditësuara për ekonominë globale në fund të muajit dhe drejtoresha menaxhuese e FMN la të kuptohet se do të kishte një përmirësim të vogël të parashikimit aktual të organizatës së saj prej 2.7% rritje për vitin 2023.
Perspektivat për Kinën ishin rritur që nga braktisja e strategjisë zero-Covid, ndërsa tregjet e forta të punës kishin rritur shpenzimet konsumatore.
Por Georgieva shtoi: “Mos kaloni nga të qenit shumë pesimist në të qenit shumë optimist”. Duke pasur parasysh parashikimet aktuale të rritjes së FMN-së, do të ishte ende një vit i dhimbshëm për njerëzit në mbarë botën dhe ekzistonte rreziku që rritja më e fortë në Kinë do të rriste çmimet e energjisë dhe do ta bënte më të vështirë luftën kundër inflacionit.
Larry Summers, një ish-sekretar i thesarit i SHBA-së, tha se do të ishte një tragjedi nëse bankat qendrore “të largoheshin” nga fokusi i tyre në arritjen e stabilitetit të çmimeve dhe do të përfundonin që të luftonin dy herë të njëjtën betejë.
“Nëse inflacioni do të lejohej të rritet, kjo do të vinte në rrezik jo vetëm stabilitetin e çmimeve dhe standardet e jetesës për njerëzit me të ardhura të ulëta, por gjithashtu do të përbënte rreziqe thelbësore për stabilitetin ciklik”, tha Summers, tani një profesor i Harvardit.
Christine Lagarde, presidentja e Bankës Qendrore Evropiane, tha se institucioni i saj do të “qëndronte kursin” në luftën kundër inflacionit dhe paralajmëroi ministritë e financave të Evropës që të mos e vështirësojnë luftën duke ulur taksat ose duke rritur shpenzimet për të kundërshtuar rritjen më të ngadaltë.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Artikuj te ngjashem

Back to top button