Rajoni

Presidenti i Malit të  Zi, Jakov Milatoviq bën betimin: “Do jem president i të gjithë qytetarëve. Do përshpejtojmë rrugën tonë evropiane”

Presidenti i Malit të  Zi, Jakov Milatoviq, ka bërë sot betimin solemn duke nisur mandatin e tij zyrtar pesevjecar. Ceremonia u zhvilllua përpara 200 personaliteteve shumtë të lartë nga vendi, rajoni dhe bota, drejtues të institucioneve shtetërore, anëtarë të trupit diplomatik, ish-zyrtarë.

Ishin te pranishem personalitete president dhe kryeministra te Serbise, Shqiperise, Bosnje-Hercegovines, Maqedonise, Kosoves, Bullgarise, etj. Nga Shqiperia ishte presidenti Bajram Begaj dhe nga Kosova presidentja Vjosa Osmani. Ne ceremoni nuk mund te mungonte presidenti i serbise Aleksander Vucic.

Në sallën plenare ishin edhe i dërguari i posaçëm i SHBA-së për Ballkanin Perëndimor, Gabriel Escobar, i dërguari special i Britanisë së Madhe për Ballkanin Perëndimor, Stuart Peach, përfaqësues diplomatikë të SHBA-së, Mbretërisë së Bashkuar, Franca, Gjermania, Ukraina, etj.

“Që nga dita e parë do të mendoj se si do të jetë dita e fundit e mandatit tim. Kur t’i mbledh veprat që do të lë pas, më i madhi do të jetë një Mal i Zi demokratik, i pasur dhe evropian”, tha Presidenti i sapozgjedhur i Malit të Zi, Jakov Milatoviq. Në fjalimin e tij pas marrjes së detyrës ai tha se ndjen nder dhe krenari të veçantë që merr detyrën e kreut të shtetit.

“E konsideroj privilegj, por edhe përgjegjësinë më të madhe, që m’u dha mundësia të jem në krye të vendit ku kam lindur, të cilin e dua pafundësisht, në themelet e të cilit ishte vepra jetësore e brezave të të parëve të mi. Dhe sikur të zgjidhja, do të kisha lindur pikërisht këtu, në tokën më të bukur të gërshetuar me luftën shekullore për mbijetesë, të zhytur mes detit dhe shkëmbit. Frymëzimin në pozicionin tim do ta kërkoj te frymëzimi i Balshiqit, Vojislavljeviqit, Petroviqit, lufta antifashiste e Malit të Zi dhe travestia e brezave të pasluftës. Unë do të jem president i vërtetë i të gjithë qytetarëve, pa marrë parasysh përkatësinë e tyre politike, fetare dhe kombëtare apo ndonjë karakteristikë tjetër personale”, tha presidenti pas inaugurimit në Kuvendin e Malit të Zi në Podgoricë.

Milatoviq tha se “momenti aktual ka karakter historik”, dhe se ndryshimi i strukturës politike dhe “konsolidimi i demokracisë sonë do të jetë optimizëm se në periudhën e ardhshme do të zgjidhim çështje të hapura që janë me rëndësi jetike për të ardhmen e vendit. Mali i Zi me shumë më tepër unitet”.

“Puna që na pret nuk do të jetë afatshkurtër dhe e lehtë. Eliminimi i ndarjeve të brendshme, ndërtimi i institucioneve të forta, shpërndarja e paanshme e drejtësisë, një shoqëri me mundësi të barabarta… do të kërkojë angazhim të plotë. Përçarjet shkaktohen artificialisht, shpesh me qëllim të fshehjes së shpërbërjes së të mirave të përbashkëta dhe rritjes së pasurisë personale. Është koha të dalim nga autobusi dhe të mblidhemi rreth asaj që është emëruesi i përbashkët i të gjithëve – dhe kjo është dashuria për Malin e Zi. Unë do të përfaqësoj secilin prej nesh në përpjekjet për të gjetur harmonia ku u ndamë. Mali i Zi i pajtuar është e vetmja Gora e Zezë e vërtetë”, tha Milatoviq.

Ai theksoi se “nuk duhet të lejojmë më kurrë që asnjë individ të ndihet i zhveshur” dhe se misioni i tij është “Mali i Zi i mundësive të barabarta për të gjithë qytetarët, në të cilin puna e palodhur dhe arsimimi janë faktorët kryesorë të suksesit në jetë”.

“Kjo është historia ime, e cila dua të bëhet historia e të gjithë neve në Mal të Zi. Unë do të jem një faktor koheziv në luftën e përbashkët për një Mal të Zi më të mirë. Ndërtimi i institucioneve demokratike është detyrë e të gjithëve. Sistemi i krijuar në masën e një partia nuk i ka përballuar sfidat pas ndërrimit të qeverisë. Shpresoj se nga kjo kemi nxjerrë mësime që do të na mundësojnë të ndërtojmë institucione të forta. Edhe sistemi ligjor kërkon përmirësim. Ne nuk duhet të ndjekim shumicën, as dy të tretat e as tre – të pestat, por kërkoni konsensus në gjetjen e zgjidhjeve më të mira. Vetëm kështu do të fitojë Mali i Zi. Brenda kompetencave të mia, jam gati të jem gjeneratori i dialogut të përgjithshëm të nevojshëm për të arritur një konsensus për emërimet në drejtësi dhe për të përshpejtuar rrugën tonë evropiane. “, ka theksuar Milatoviq.

Duke folur për kushtet ekonomike të vendit, ai tha se programi “Evropa tani” ndryshoi mjedisin social dhe se reformat që solli ai program përmbajne “një karakter të fortë human, duke ngritur ndjeshëm standardin e jetes se qytetarëve”.

“Shpresa është rikthyer te qytetarët. Në periudhën në vijim duhet të punojmë edhe më shumë për të krijuar një model të qëndrueshëm ekonomik, me fokus në realizimin e projekteve kapitale dhe hapjen e vendeve të reja të punës. Në aktivitetet e mia ndërkombëtare do të kushtojini vëmendje promovimit ekonomik të Malit të Zi”, tha ai.

Presidenti tha se e vetmja rrugë për një shtet ligjor të rregulluar dhe një standard evropian të jetesës është rruga e integrimit evropian. Ai tha se si president do të kontribuojë në përmirësimin e marrëdhënieve të fqinjësisë së mirë, duke shtuar se afrimi me BE-në është ilaçi më i mirë kundër “ripohimit të politikave destruktive”.

“Për ne, procesi i Berlinit mbetet ura kryesore ndërmjet Ballkanit Perëndimor dhe Brukselit. Jam i mendimit se të gjitha iniciativat ekonomike ekzistuese dhe ato të reja rajonale që synojnë bashkëpunim më të ngushtë mund të kenë vlerë shtesë nëse i vendosim në funksion të BE-së ku anëtarësimi eshte qëllimi përfundimtar”, ka thënë Milatoviq.

Ai bëri të ditur se “politika e paqes dhe stabilitetit duhet të jetë baza e marrëdhënieve dypalëshe mes Malit të Zi dhe vendeve të rajonit.

“Prania juaj (prania e presidenteve nga rajoni) është mesazhi më i mirë i marrëdhënieve të mira fqinjësore. Në emër të Malit të Zi, ju falënderoj për këtë,” shtoi ai.

Milatoviq theksoi se mandatin e tij pesëvjeçar e fillon me dëshirë të madhe për të dhënë një kontribut të plotë në zhvillimin e mëtejshëm demokratik të vendit, stabilizimin institucional dhe përparimin ekonomik.

“Unë do të përpiqem të jem faktor pajtimi dhe bashkimi, në të mirë të çdo qytetari dhe të shoqërisë në tërësi. Do të jem gjithashtu një faktor korrigjues, duke i drejtuar proceset shoqërore drejt demokratizimit të mëtejshëm. Nuk do t’i ndaj qytetarët në ata që votuan për mua ne zgjedhje dhe ata qe jane menduan te votojne te ndryshe ate dite, qe ne diten e pare do mendoj si do te jete dita e fundit e mandatit tim, kur te mbledh veprat qe do le pas, me e madhja do jete demokraticia , Mali i Zi i pasur dhe evropian. Duke u betuar sot, bëj një zotim se do të punoj me përkushtim për përmirësimin e Malit të Zi dhe si i pari ndër të barabartët që do të qëndroj i palëkundur në mbrojtjen e rendit të tij kushtetues dhe ligjor. Rroftë Mali i Zi”, tha Milatoviq.

Të ftuarit e përshëndetën fjalimin e Milatoviqit me duartrokitje. Kryetarja e Kuvendit, Danijela Gjuroviq, më pas tha se dëshiron që Milatoviq të kryejë detyrën e tij si president për të mirën e Malit të Zi. Me kaq mbyllet seanca parlamentare. Pas përfundimit të saj, në pllajën përballë ndërtesës së Kuvendit është mbajtur ceremonia e Përshëndetjes Ushtarake.

 

 

 

 

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button