Europa

Samiti BE-Ballkani Perëndimor, REL: Do të konfirmohet përkushtimi ndaj rajonit

Në 13 dhjetor, në Bruksel mbahet samiti i përbashkët i liderëve të Bashkimit Europian me kolegët e tyre nga gjashtë vendet e Ballkanit Perëndimor.

Normalizimi i raporteve mes Kosovës dhe Serbisë pritet të jetë një prej temave kryesore të debatit pasi vlerësohet se këto raporte janë kyçe për stabilitetin e gjithë rajonit, thotë REL. Takimi do të prodhojë dhe një deklaratë të përbashkët, me të cilën do të konfirmohet, nga njëra anë, orientimi strategjik i rajonit për integrim në BE, dhe në anën tjetër, edhe përkushtimi i BE-së në këtë drejtim.

Radio Europa e Lirë ka arritur të sigurojë draftin e deklaratës. Aty do të përsëritet angazhimi pa rezervë për perspektivën e anëtarësimit në BE të vendeve të rajoni si dhe përshpejtimi i këtij procesi, bazuar në meritat individuale të vendeve kandidate në procesin e reformave dhe përmbushjen e kritereve. Para së gjithash, do te nënvizohet nevoja për progres në fushën e sundimit të rendit dhe ligjit dhe në respektimin e parimeve dhe vlerave themelore të bllokut.

Teksti i draftit është hartuar nga BE-ja dhe pritet të mbështetet edhe nga liderët e vendeve të Ballkanit Perëndimor. Sa i përket qëndrimeve ndaj Rusisë, BE-ja pritet të shprehë mirënjohje për vendet, të cilat janë përshtatur me qëndrimet e Brukselit dhe të kërkojë nga ato që nuk e kanë bërë një gjë të tillë, që ta bëjnë sa më parë.

Kjo i referohet para së gjithash Serbisë, e cila vazhdon të jetë i vetmi vend në rajon që nuk i ka mbështetur sanksionet ndaj Rusisë.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Shiko gjithashtu
Close
Back to top button