Rajoni

Triumfon Mitsotakis, por kthen pas mandatin qeverisës! U hap rrugë zgjedhjeve të reja më qershor

Kryetari i parlamentit grek i ka dorëzuar mesdit e së hënës së vendit të dosjes me rezultatet e presidentit të përfundimit të zgjedhjeve parlamentare në Greqi, konservatorët e Kykos Mitsotakis kanë triumfuar për mendimet e tyre 40,79% të votave dhe 146 mandate në parlament, duke kaluar fuqinë e tire krahasuar me 4 vjet më parë me mbi 150 mijë vota.
Mbi 600 mijë vota ose një të tretën e përkrahësve të tire kanë humbur të Majtë e Syrizës, partia e parë greke në atë që dobësohet shumë në 3 dekadat e fundit, duke marrë vetëm 20.07% të votave dhe 71 mandate.
Në vend të tretë, socialistët e Pasokut i kthehen rolit të protagonistit të politikës greke, duke qëndruar 11.46% të votave dhe 41 mandate. Pasojnë komunistët që kanë rritur fuqinë e tire duke siguruar 7,22% të votave dhe 26 vendeve në parlament dhe partia e zgjidhjes Greke që forcohet duke marrë në vend 4,45% të votave dhe 16 vendeve.
Lideri konservator Mitsotakis pasi ka marrë mandatin për të krijuar qeverinë ka deklaruar se kthen atë mbrapsh, duke ju hapur rrugë zgjedhjeve të reja ku pretendon të gjithë parlamentarët.

“Besoj se mesazhi i kutisë së votimit ishte shumë i qartë. Nuk besoj se ka terren për të formuar qeverinë nga ky parlament dhe dua të theksoj se nëse sistemi zgjedhor që do të përdorë herën tjetër të përdorej dje, Demokracia e Re do të kishte një vend të fortë parlamentar para mbi 170 vendesh. Prandaj do këtë mandat eksplorues këtë mbrëmje, që të mund të shkoj në zgjedhje të reja”-  ka thënë ai.

Mandati presidencial do ti shkojë me radhë partisë së dytë dhe të tretë deri në fund dhe meqënëse asnjë nga forcat politike që u futën në parlament nuk duan koalicion me partitë e tjera, atje ku kthehet tek presidentja, e cila sipas kushteve beton parlamentin e ri, të cilin e shpërndan një ditë më vonë pasi nuk mund të krijohet qeveria.

Më pas një qeveri teknike me një gjykatës të lartë, i cili shpall zgjedhjet brenda 20 ditëve rreth fundit të qershorit, zgjedhjet që merren me sistem proporcional të përforcuar që partia e parë në bazë të përqindjeve do të marrë nga 20 deri në 50 vende. shtesë në parlament.

Vlerësohet se konservatorët nuk do të kenë të vështirë të bëjnë këtë parlamentare, ndërsa me interes të madh priten zhvillimet në partinë Syriza, por edhe tek socialistët e PASOK-ut, të cilët pretendojnë të bëjnë të sigurtë politikën e dytë në vend.

Fakti qe Mitsotakis nuk ka arritur te kete shumices per te krijuar i vetem qeverine dhe faktit tjeter se kater partite e tjera nuk pranojne kualicion me kryeministrin aktual dhe anasjelltas e con Greqine ne percaktimet te tjera te cilat thuhet se do te them te tjera me 25 qershor 2023.

E drejta per te krijuar qeverine do te ipet e partise se dyte Syrizës, dhe partise se trete PASOK. Sot Mitsotakis ka takimin me Presidenten e Republikes Katerina Sakellaropoulou ku i ka te ditur se duhet te shkoje ne percaktime te tjera ne muaj qe vjen, Ne takimin e tyre, kryeministri theksoi se nuk ka kusht per formimin e duhur dhe per kete. arsye bëri të ditur se do të kthejë urdhrin që ka marrë pasdite.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button