Politika

Turi ballkanik i Ramës, takimi i parë në Shkup/ Mesazh Kurtit: As hasmit s’i mbyllet dera kur të vjen në shtëpi

Kryeministri Edi Rama një javë pasi deklaroi se “Ballkani i hapur e kreut të misionit për të cilin lindi” nga Maqedonia e Veriut nis një tur për të promovuar dhe një familje për samitin e Në Berlinit e cila do të vazhdojë në Tiranë.
Pas një takimi kokë më kokë e më pas të delagacioneve, kryeministri Maqedonisë së Veriut Dimitar Kovaçevski dhe kryeministri Edi Rama në konferencën e përbashkët për shtyp dhe dakortës në nevojën e maksimalizimit të ndihmës ekonomike për projekte të ardhura në Iniciativën e Berlinit.

“Procesi i Berlinit është i interesuar për rajonin jo vetëm për shkak të arsyeve që i theksova po edhe për shkak të nismave që duhet të ndërmerren dhe të kenë të bëjnë me energjitë, ekonominë, digjitalizimin, natyrën, mund të bëhen për investime si edhe mobilitet shtesë. gjithsej, gjithëpërfshirëse bizneseve të bashkëpunimit në shumë fusha të ndryshme kulturore, arsimim, integrim evropian dhe shkëmbimit të shumë llojeve të ndryshme gjuhësore”, tha kryeministri maqedonas Dimitar Kovacevski.

“Kështu që Ballkanin e Hapur, një mijë herë të rikthehesha mbrapa, një mijë herë do të ribëja. Dhe çfarë e keqe i ka ardhur Ballkani i Hapur, rajonit? Përveç të mirave? Përkundrazi. Është bërë ka që edhe procesi i Berlinit që është ‘ombrella’ dhe tek e cila duhet të fokusohem 100% pasi Shqipëria është mikpritëse e Procesit të Berlinit, ka përuar nga Ballkani i Hapur shtysë. Ne duhet të zhytemi me mendje dhe me zemër në procesin e Berlinit për të kthyer procesin e Berlinit në një proces funksional, siç është Ballkani i Hapur provoi se ne mund të jemi funksional kur jemi së bashku”, tha Rama .

“Më lini ta trajtojmë mes shqiptarëve, në Kosovë kur të shkoj. Unë kam akoma shpresë që Albini nuk e ka harruar kanunin që kur të vjen në shtëpi dhe hasmi, i hapet dera dhe është e ndaluar që të duket deri kur ai të mbarojë fjalën”, u shpreh Rama.

Në kushtet ku në Ballkan është një gjë e madhe që është ajo që ndodh edhe në veri të Kosovës, shtimi i vendit të BE-së për Rajonin përmes iniciativës së Berlinit, kthehet në një nevojë absolute.

Megjithatë, shpejtësia e realizimit të projekteve të saj në këtë iniciativë të nisur nga viti 2014, do të mbetet në vendet e Ballkanit Perëndimor. Prandaj kryeministri Edi Rama e ka sulmuar këtë tur ballkanik, me qëllimin përfundimtar të dhënies së një impulsi të kësaj Iniciative, duke mos pritur që kjo shtysë të vijë Gjermania apo Franca organizuese në të shkuarën e Samitit për iniciativën e Berlinit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Artikuj te ngjashem

Back to top button