Teknologji

Google humb gjyqin kundër Fortnite

Një juri e gjykatës amerikane ka gjetur se Google në mënyrë të paligjshme e ka bërë dyqanin në internet, Google Play dominues ndaj dyqaneve të aplikacioneve të rivalëve.

Epic Games, e cila zotëron lojën popullore Fortnite, paditi Google në vitin 2020 për një monopol mbi shpërndarjen e aplikacioneve dhe pagesat brenda aplikacionit.

Qindra miliona njerëz në mbarë botën përdorin Google Play për të instaluar aplikacione në telefonat celularë me sistemin operativ Android të Google. Kompania tha se do të apelojë vendimin.

“Android dhe Google Play ofrojnë më shumë zgjedhje dhe hapje se çdo platformë tjetër e madhe celulare. Prova tregoi se ne konkurrojmë ashpër me Apple dhe App Store të saj, si dhe dyqane të tjera aplikacionesh për pajisjet Android dhe konzolat e videolojërave. Ne do të vazhdojmë të mbrojmë Android-in modeli i biznesit dhe ne mbetemi thellësisht të përkushtuar ndaj përdoruesve dhe partnerëve tanë në ekosistemin më të gjerë të Android”, tha zyrtari i Google, Wilson White.

Avokatët e dy kompanive paraqitën argumentet e tyre përfundimtare në gjyqin, i cili zgjati më shumë se një muaj. Rasti vuri gjithashtu në pikëpyetje tarifat e transaksionit deri në 30 për qind, të cilat Google ua vendos zhvilluesve të aplikacioneve Android.

Epic pretendoi në padi se Google “shtyp inovacionin dhe zgjedhjen” përmes një “rrjeti marrëveshjesh sekrete, anti-konkurruese”.

Në një kundërpadi, Google kërkoi dëmshpërblim nga Epic për gjoja shkeljen e marrëveshjes së zhvilluesit.

Gjigandi i teknologjisë është përballur me një numër rastesh të ngjashme antitrust, duke përfshirë një që përfshin një aplikacion takimesh të quajtur Match.

Epic ngriti një rast të ngjashëm antitrust kundër Apple në vitin 2020, por një gjykatë amerikane vendosi në favor të kompanisë Cupertino në vitin 2021.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button