Rajoni

Presidenti Vuçiq iu drejtua popullit: Ai shpjegoi pse nuk ka nënshkruar asgjë në Ohër dhe çfarë nuk do të zbatojë

Vuçiq në konferencë lexoi të gjithë aneksin që u negociua dje.

Duke iu referuar tekstit të aneksit, presidenti tha: “Kjo nuk është veçanërisht e vështirë për ne”. Do të ketë gjëra shumë më të vështira për ne në të ardhmen”.

Ai theksoi se Serbia nuk varet më vetëm nga vullneti i mirë i Prishtinës, “por edhe nga shkalla në të cilën jemi gati të bëjmë disa gjëra kur flasim për rrugën evropiane”.

Ai ka theksuar se nuk ka firmosur asgjë.

– Nuk kam nënshkruar sepse Serbia është një vend i njohur ndërkombëtarisht dhe Kosova nuk është për mua. Dhe nuk dua të bëj marrëveshje juridike ndërkombëtare me Republikën e Kosovës – tha Vuçiq.

Ai tha se vijat e kuqe janë njohja e Kosovës si shtet i pavarur dhe anëtarësimi i Kosovës në OKB dhe se Serbia është e gatshme të punojë në zbatimin e këtyre vijave të kuqe.

“Unë them se do t’i zbatojmë shumicën e gjërave, por nuk do të zbatoj asgjë për sa i përket OKB-së, as për njohjen de fakto dhe de jure të Kosovës”, tha Vuçiq.

Vuçiq tha se Serbia dëshiron normalizimin e marrëdhënieve sepse “nuk mund të jetohet me mure”.

– Por ne kemi një punë të madhe përpara nesh – tha Vuçiq, duke iu referuar veçanërisht problemit të personave të zhdukur, i cili duhet të diskutohet.

Sa i përket JSO-së, presidenti tha se është shumë e rëndësishme që në Aneks të përmenden marrëveshjet e arritura në procesin e dialogut.

– Z. Kurti përmendi planin e Ahtisaarit. Serbia nuk e ka miratuar atë plan dhe nuk është pjesë e procesit të dialogut. Kurti prezantoi tre shtyllat e tij për ZSO-në, të cilat nuk u pranuan – tha Vuçiq, duke treguar se në ZSO ka dokumente të nënshkruara nga vitet e kaluara.

– Ne ende kemi një numër pak më të madh të njerëzve që jetojnë në jug të Ibrit. Të gjithë ata që jetojnë në jug të Ibrit jetojnë si në një geto. Ata nuk kanë asnjë kuadër institucional. Të gjithë presin të kapin dorën në Mitrovicën e Kosovës. Ne kemi nevojë për JSO kudo ku jetojnë serbët, por shumë më tepër në jug sesa në veri – tha Vuçiq, duke theksuar se Serbia ka luftuar për të zbatuar atë që është rënë dakord edhe pse pala kosovare nuk është e gatshme për këtë.

Ai tha se pret që të ketë shumë telashe për ZSO-në.

– Ajo që thuhet saktësisht (në aneks) është zbatimi i marrëveshjeve të arritura në dialog. Jemi të kënaqur me atë që është arritur në dialog. Nëse nuk përmbushet, na takon ne të marrim vendime se çfarë do të përmbushim – tha Vuçiq, duke shtuar se pret që të fillojë procesi i formimit të ZSO-së dhe se çështja është se sa do të zgjasë dhe se është mirë që nuk janë caktuar afate.

Vuçiq ka përsëritur se Serbia është e gatshme të punojë në zbatimin e marrëveshjes nga viti 2011, por se ka gjëra që as nuk mund t’i bëjmë dhe as që janë realiste.

“Nuk ka ndryshuar shumë për ne, përveç se tani rruga jonë evropiane do të varet nga ajo që do të bëjmë në këtë çështje, të cilën nuk besoj se do ta përfundojmë në tre apo katër vjet që jam president”, shtoi Vuçiq, duke theksuar se”. është e rëndësishme që të jemi në rrugën europiane”.

Ai tha se gjatë bisedimeve të djeshme teksti është ndryshuar 12 herë.

“Për ne është me rëndësi që të krijojmë një mjedis në të cilin serbët e Kosovës dhe Metohisë do të jenë të sigurt dhe populli ynë do të ketë paqe kudo që jeton, dhe gjithmonë ta ruajmë vendin tonë dhe të respektojmë Kushtetutën. Nuk është gjithmonë e lehtë sepse presionet e jashtme të bëjnë të heqësh dorë nga e treta. E kam bërë të ditur pa mëdyshje se këtë herë të tretë nuk do ta bëj – tha Vuçiq.

Ai tha se do të ftojë partitë parlamentare në takime në ditët në vijim.

Vuçiq tha se serbët dhe romët që marrin ndihmë sociale në Republikën e Kosovës do të kenë rritje nga 11 mijë në 20 mijë dinarë dhe se janë 5607 persona për të cilët kjo rritje vlen. Ai po ashtu ka bërë të ditur se do të vizitojë Republikën e Kosovës.

Duke iu përgjigjur pyetjeve të gazetarëve në lidhje me deklaratën e Zdravko Ponosh-it se ai pajtohet se përparimi i Serbisë në integrimin në BE varet nga zbatimi i marrëveshjeve të dakorduara në Ohër, Vuçiq tha se ka arritur të negociojë një “letër” shumë më të mirë se çfarë priste dikush.

I pyetur për deklaratat e Aljbin Kurtit, Vuçiq ka përsëritur se nuk do të nënshkruajë asgjë.

– Kam dhimbje të padurueshme në dorën e djathtë, dhe firmos me dorën e djathtë. Dhe kjo dhimbje do të vazhdojë edhe për katër vitet e ardhshme – tha Vuçiq.

Kujtojmë se pas takimit të djeshëm në Ohër, përfaqësuesi evropian Jozep Borelj tha se është arritur një marrëveshje.

Marrëveshja është arritur në fund të shkurtit dhe sot është biseduar se si do të zbatohet, tha Josep Borej.

U dakorduam se si do të realizohet zbatimi, kur dhe kush duhet ta bëjë atë, ka sqaruar ai, duke shtuar se Kosova dhe Serbia janë pajtuar për aneksin për zbatimin e marrëveshjes.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button