Rajoni

Protesta para Kuvendit të Malit të Zi, Gjykata Kushtetuese mbetet e bllokuar

Kuvendi i Malit të Zi sot nuk zgjodhi katër gjyqtarë të Gjykatës Kushtetuese as në raundin e dytë të votimit, duke vazhduar kështu bllokimin e atij institucioni.

Para Kuvendit të Malit të Zi, qytetarët po protestojnë me sloganin “Ima nas” duke kërkuar zhbllokimin e Gjykatës Kushtetuese, tërheqjen e ligjit kontrovers për Presidentin e Republikës dhe shpalljen e zgjedhjeve të jashtëzakonshme parlamentare.

Qytetarët kanë bllokuar edhe disa rrugë kyçe të qytetit.

Protesta para Kuvendit u mbështet nga partitë opozitare të drejtuara nga më e madhja, DPS. Para seancës, DPS-ja njoftoi se do të mbështesë zgjedhjen e gjyqtarit, në rast se shumica parlamentare heq dorë nga ndryshimet kontestuese të Ligjit për Presidentin e Shtetit, i cili u refuzua. Ai ligj parashikon që parlamenti merr një pjesë të autoritetit të kreut të shtetit në propozimin e mandatit për përbërjen e qeverisë së re dhe i hap rrugën shumicës parlamentare për të zgjedhur kandidatin e tyre. Përfaqësuesit e Komisionit të Venecias u bënë thirrje institucioneve, deputetëve dhe partive politike që të marrin pjesë me përgjegjësi në zgjidhjen e ngërçit aktual dhe të gjejnë kompromise konstruktive për vendime të rëndësishme, përfshirë zgjedhjen e gjyqtarëve të Gjykatës Kushtetuese.
Në raundin e parë, asnjë nga katër kandidatët për gjyqtarë nuk mori mbështetjen e nevojshme të dy të tretave (54 deputetë) në parlament.
Për zgjedhjen e gjyqtarëve në raundin e dytë duhej një shumicë prej tre të pestat në parlament, pra 49 nga gjithsej 81 deputetë, gjë që nuk u bë e mundur, sepse deputetë të Partisë Demokratike të Socialistëve (DPS) më të madhe opozitare. ) mos merrni pjesë në seancë.
Gjykata Kushtetuese e Malit të Zi nuk ka kuorum për vendimmarrje që nga 13 shtatori, sepse ka vetëm tre gjyqtarë nga gjithsej shtatë.

Në ndërkohë, Komisioni i Venecias rekomandoi që Kuvendi të mos miratojë ndryshimet në Ligjin për Presidentin dhe Bashkimi Evropian u bëri thirrje liderëve politikë që të zbatojnë plotësisht rekomandimet e Komisionit të Venecias.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button