Bota

Jens Stoltenberg shef i NATO-s deri në tetor 2024

Shtetet anëtare të NATO-s kanë zgjatur mandatin e sekretarit të përgjithshëm, Jens Stoltenberg deri më 1 tetor 2024, njoftoi shefi i aleancës në Twitter.

”Aleatët kanë falënderuar sekretarin e përgjithshëm për udhëheqjen dhe angazhimin e tij, të cilat ishin thelbësore për ruajtjen e unitetit transatlantik përballë sfidave të paprecedentë të sigurisë”, thuhet në një shënim të publikuar në faqen e NATO-s.

”Jam i nderuar nga vendimi i aleatëve për të zgjatur mandatin tim si sekretar i përgjithshëm. Lidhja transatlantike mes Evropës dhe Amerikës së Veriut siguroi lirinë dhe sigurinë tonë për gati 75 vjet dhe, në një botë më të rrezikshme, aleanca jonë e madhe është më e rëndësishme se kurrë”, tha Stoltenberg.

Stoltenberg është në detyrë që nga viti 2014. Mandati i tij u zgjat për herë të fundit në mars 2022, menjëherë pas pushtimit rus të Ukrainës, deri në shtator 2023.

Në pamundësi për të rënë dakord për një pasardhës të Stoltenberg, aleatët e NATO-s e zgjatën përsëri mandatin e tij.

Norvegjezi është tashmë sekretari i përgjithshëm i dytë më i gjatë në detyrë, pas holandezit Joseph Luns, i cili udhëhoqi NATO-n nga viti 1971 deri në 1984.

Atij i njihet merita për moderimin e mosmarrëveshjes për shpenzimet e ulëta të mbrojtjes nga aleatët evropianë, gjë që çoi në debate veçanërisht të nxehta gjatë mandatit të ish-presidentit amerikan Donald Trump.

Atij i është dashur gjithashtu të koordinojë reagimin e NATO-s ndaj luftës së Rusisë në Ukrainë.

Shtetet e NATO-s tani shpresojnë të bien dakord për një pasardhës në kohë për 75-vjetorin e aleancës në korrik 2024 në Uashington.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button