Rajoni

Kompania ajrore rumune Blue Air hyn në falimentim

Kompania ajrore rumune me kosto të ulët, Blue Air, hyri në falimentim pasi Gjykata e Bukureshtit tha se miratoi falimentimin e linjës ajrore më 21 mars.

Lista e kreditorëve përfshin kompani si Administrata Rumune e Shërbimeve të Trafikut Ajror (ROMATSA), Air Claim, Aeroporti Ndërkombëtar i Cluj, si dhe individë të shumtë, sipas një dokumenti të publikuar në faqen e internetit të Gjykatës së Bukureshtit.

Në një deklaratë të depozituar në Bursën e Bukureshtit në fillim të marsit, Air Claim tha se kishte kërkuar hapjen e procedurave të falimentimit kundër Blue Air, duke shtuar se ajo duhej të merrte 85,000 euro (91,682 dollarë) nga linja ajrore. Një dokument i veçantë i publikuar në faqen e internetit të gjykatës, përfshinte gjithashtu Aeroportin Ndërkombëtar të Cluj si kreditor. Gjykata urdhëroi përfshirjen e kësaj dosjeje në çështjen aktuale të falimentimit të Blue Air.

Gjykata e Bukureshtit caktoi kompanitë vendase Infinexa Restructuring dhe Musat & Asociatii, si një administrator të përkohshëm gjyqësor në Blue Air. Kreditorët duhet të paraqesin kërkesat për pretendime mbi asetet e Blue Air deri më 5 maj, ndërsa tabela përfundimtare e kërkesave duhet të përpilohet deri më 16 qershor.

Në shtator, Blue Air tha se do të pezullonte të gjitha fluturimet nga Rumania për një javë, pasi Ministria e Mjedisit bllokoi llogarinë e saj, por nuk arriti të rifillonte më pas fluturimet. Kompania tha gjithashtu se borxhi i saj total në atë kohë ishte 230 milionë euro, ose sa gjysma e të ardhurave vjetore.

Në dhjetor, qeveria mori mbi 75% të aksioneve të Blue Air, tha në atë kohë kreu i Autoritetit për Menaxhimin e Pasurive Shtetërore (AAAS), Daniel Geanta.

Lëvizja erdhi një muaj pasi Ministria e Financave tha se planifikonte të merrte një shumicë të aksioneve të linjës ajrore pasi Blue Air nuk arriti të kryente pagesat për një kredi prej 300.75 milionë lei (65.9 milionë dollarë/61.1 milionë euro), të garantuar nga 75% e aksioneve të kompanisë.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button