Bota

NATO heton fluturimet e paidentifikuara ruse mbi Detin Baltik

Avionët luftarakë të NATO-s janë nisur në disa misione për të hetuar avionët ushtarakë të paidentifikuar rusë mbi Detin Baltik, thanë sot zyrtarët ushtarakë në Lituani.

“Gjithsej, u nisën 15 avionë për të hetuar kërcënimet e mundshme javën e kaluar”, tha Ministria e Mbrojtjes.

Shumica e tyre thuhet se operonin në hapësirën ajrore ndërkombëtare pa një plan fluturimi të paracaktuar, sinjal transponder ose kontakt radio.

Ministria e lidhi këtë me një seri manovrash ushtarake që shtetet baltike po kryejnë, si në nivel kombëtar ashtu edhe së bashku me aleatët e NATO-s.

Manovra vjetore ushtarake detare e udhëhequr nga SHBA-ja, BALTOPS, po zhvillohet në Detin Baltik, në të cilën marrin pjesë 50 anije dhe varka nga 19 shtete të NATO-s dhe Suedia.

“Flota ruse e Balltikut po kryen gjithashtu manovra ushtarake”, tha ministria për “Baltic News Service”.

Estonia, Letonia dhe Lituania nuk kanë avionë luftarakë të tyre.

Për këtë arsye, aleatët e NATO-s vendosin rregullisht avionë luftarakë dhe personel në zonën në Evropën verilindore.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button