Te ndryshme

Pse Hitleri nuk e pushtoi Zvicren?

Zvicra nga Lufta e Dytë Botërore doli e pa pushtuar, por jo edhe e paprekur, ajo mbijetoi si e lirë, vend demokratik në Evropë e cila është dridhur në çizmen naziste, por edhe ka bashkëpunuar me Rajhun e Tretë.

Ilustrimi

Është e saktë se Zvicra ka ruajtur miliarda dollarë në arë të cilën nazistët e kanë marrë nga viktimat e Holokaustit, por nuk duhet lehtë të vlerësohet se marionetë naziste, Gjermania për pak madje edhe do t’i kryente invazion Zvicrës, shkruan Neneshenal interest.

Zvicra ka një sistem të keq politik dhe njerëz të varfër” – i është ankuar Musolini Hitlerit në qershor të vitit 1941.

Pas humbjes së Francës në verën e vitit 1940, që Rajhu i Tretë e ka bërë fuqi dominante në Evropën Perëndimore, gjermanët kanë planifikuar ta përulin edhe Zvicrën.

Operacioni Tanenbaum duhej t’i kyçë trupat gjermane nga Franca, Gjermania dhe Austria, derisa italianët do të vepronin nga jugu.

Për vend prej vetëm katër milionë banorë, zviceranët kanë pasur ushtri impresive prej rreth 850.000 njerëz. Gjithashtu, Zvicra është vend malor, që do të thotë se tanket gjermane në territorin e saj nuk do të ishin do dobishme.

Zvicra pas luftës ka pohuar se vetëm Hitleri e ka penguar për ta sulmuar dhe fitojë, ka qenë fakti se ka pasur shumë njerëz të armatosur. Megjithatë, nuk ka shumë gjasa.

Nazistët veçmë e kishin pushtuar Francën, ushtria e të cilit ishte e vlefshme për një nga më të mirë në Evropë edhe atë vetëm për gjashtë javë. Zvicra do të kundërshtohej, në fakt policia kombëtare pa tanke, artileri dhe aeroplanë.

Arsyeja e vetme pse nuk nazistët nuk e kanë pushtuar Zvicrën është ndoshta që Hitleri i ka konsideruar si gjermanë (ajo ndërkaq nuk e ka ndaluar ta pushtojë Austrinë).

Është me siguri  se atë e ka penguar pushtimi i Rusisë, edhe pse gjermanët edhe më tej kanë mbledhur mjete ta pushtojnë Ballkanin në pranverën e vitit 1941, ndoshta Zvicra thjesht ka qenë ndërmjetës shumë i dobishëm mes nazistëve dhe ekonominë botërore.

Në çdo rast, ka hyrë në luftë dhe nga ajo ka dalë si vend i lirë.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button