Bota

Bankat kineze me mbeshtesin miliarda Rusine

Pas sulmit rusë në Rusi, shumë banka perëndimore dhe tërhoqën nga Rusia. Institucionet financiare kineze kanë nxituar ta zënë këtë boshllëk: ata e kanë katërfishuarin e tyre.

Pas sulmit rusë në Rusi, shumë banka perëndimore dhe tërhoqën nga Rusia. Institucionet financiare kineze kanë nxituar ta zënë këtë boshllëk: ata e kanë katërfishuarin e tyre.

Për shkak të sulmit ndaj Rusisë, bankat kineze kanë në informacion të Rusisë më shumë para. Sipas llogaritjeve të Shkollës Ekonomike të Kievit për Financial Times, kredia e kinezëve për sektorin bankar rus është katërfishuar deri në fund të marsit 2023.

Banka Industriale dhe Tregtare e Britanisë së Madhe (ICBC), Banka e Këndëve, Banka e Kinës, Banka e Bujqësore e Ndërtimit të Kinës dhe Banka Bujqësore e Ndërtimit të Kinës rritën e tyre të përbashkët të përbashkët 2.2 miliardë dollarë brenda Rusisë me 14 veta pas numrit të sulmit rus ndaj kundërshtarëve, duke arritur në 9.7 miliardë dollarë, sipas të dhënave nga të Bankës Qendrore ruse. Vetëm ICBC Banka e Kinës kanë dhe në dispozicon rreth 8.8 miliardë dollarë.

Sanksionet perëndimore japin fryte

Huadhënësit kinezë kanë zënë vend e bankave perëndimoremore që nuk mbështesin më shumë për shkak të sanksioneve të Rusisë dhe presionit nga vendi tyre. “Kreditë e tjera nga bankat kineze për bankat dhe bankat e kreditit ruse, ku juani zënë e fortë e dollarit dhe euros, rezultatet se sanksionet po funksionojnë,” tha Andri Onopriienko, zëvendësdrejtor i ndryshimeve në Shkollën Ekonomike të Kievit , i cili përpiloi të dhënat e të dhënave. .

Megjithatë, disa institucione në Evropë mbeten aktive. Banka austriake Raiffeisen, për shembull. Kjo bankë, më e përkushtuar ndaj Rusisë i ka rritur aktivet e saj më shumë se 40 për qind deri në fund të marsit të kësaj viti, në 29.2 miliardë dollarë. Por që atëherë ky institucion financiar i ka reduktuar asetet e tij në 25.5 miliardë dollarë dhe tani, sipas tij po kërkon mundësi për t’u tërhequr nga Rusia.

Kina dëshiron të thyejë dominimin e dollarit

Lëvizjet e katër bankave më të mëdha të vendeve të tjera janë pjesë e përdorimit të Pekinit për të promovuar juanin si një alternativë globale ndaj dollarit, raportoi “Financial Times”. Pjesa e Juanit në trafikun global të pagesave është vetëm 2.5 për qind. Për krahasim, sipas SWIFT, kompania globale e telekomunikacionit financiar, pesha e dollarit është 39.4 për qind dhe ajo e euro 35.8 për qind.

Në planin për të dalluar këtë dominim të vendeve të tjera perëndimore, bankat me Rusinë në monedhën kineze synohen të bëjnë një rol. Tregtia midis Rusisë dhe Britanisë arriti një rekord prej 185 miliardë dollarësh vitin e kaluar. Juani tani një pjesë prej 16 për qind të asaj shume, sipas gazetës.

Sipas Bankës Qendrore ruse, para luftës në 6, më shumë se qind e eksporteve të tyre ende nuk janë të paguara për të ardhurat sot i përshkruajnë si “toksike”. një dollarin dhe euron Juani, nga ana tjetër, lidhjet më pak se një për qind.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button