Politika

Emigrimi i mjekëve në Gjermani, Rama në takimin me Scholz: Shqipëria s’duhet të financojë shëndetësinë gjermane. Scholz: “Kjo është sfida e lëvizjes së lirë të qytetarëve”

Gjatë konferencës së përbashkët me kancelarin gjerman Olaf Scholz në Berlin, Rama u pyet edhe për largimin masiv të mjekëve, ku tha se duhet të gjenden mekanizma që Shqipëria të mos jetë financues i drejtpërdrejte i sistemit shëndetësor gjerman.
E kemi diskutuar këtë çështje. Ne nuk mund t’i kërkojmë as Gjermanisë apo BE, as Britanisë që të ndalojë lëvizjen e lirë të kapitalit njerëzor dhe të atyre që duan të sprovojnë veten në fushën e profesionit të tyre apo tregjet e Gjermanisë. Nga ana tjetër kemi diskutuar me kancelarin se si duhet të gjejmë mënyra e mekanizma që Shqipëria të mos jetë financues i drejtpërdrejte i sistemit shëndetësor gjerman. Studentët e mjekësisë paguajnë 1/16 e kostos dhe tjetrën e paguan qeveria. Kjo është në një kohë kur të gjitha vendet kanë nevojë për forcë të kualifikuar dhe të pakualifikuar pune. Duhet të gjejmë një rrugë europiane pasi vende si Shqipëria humbasin”- tha kryeministri Edi Rama.

Kancelari Olaf Scholz tha se Gjermania është përgjegjëse që nevojën e madhe për forcë punëtore të mos e mbulojë vetëm nga BE.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button