Bota

Gjermania nënshkruan marrëveshje me COSCO të Kinës në portin e Hamburgut

Shkalla e shpenzimeve ekonomike të Gjermanisë është një burim i ankthit. Megjithatë, tensioneve, qeveria ka miratuar një gjë të diskutueshme që sheh kompaninë kineze COSCO të blejë një pjesë të portit të Hamburgut.
Qeveria gjermane ka miratuar dokumentin për një  lodhje te diskutueshme qe do te beje qe kompnia kineze e transportit COSCO te marre nje pakice te aksionevene nje terminal kontejneresh ne portin e Hamburgut.  

Muajin e kaluar u njoftua se qeveria e koalicionit trepartiak të kancelarit Olaf Scholz  po rishikonte nje vendim te marre ne tetor 2022 per ti dhene miratimin e pastersise. Rishikimi erdhi kur doli se terminali i kontejnerëve Tollerort ishte klasifikuar si punon kritike gjermane më parë në 2023 nga agjencia kombëtare e amerikane kibernetike e Gjermanisë, BSI.

Megjithatë, të mërkurën, zëdhënësi kryesor i ka thënë Steffen Hebestreit tha se qeveria po i ngulitet vendimit të tetorit, i cili kufizonksionet e COSCO në terminalin Toller në 24.99%. Ky kompromis ishte arritur pas korrigjimit të fortë ndaj të dhënave nga të Gjelbrit dhe Demokratëve të Lirë (FDP), partnerë të koalicionit të Social Demokratëve (SPD) të Scholz-it.

Terminali Tollerort është në pronësi të kompanisë logjistike të portit të Hamburgut HHLA. Kompania thotë se marrëveshja do të bëjë portin e Hamburgut një destinacion të preferuar për COSCO dhe do të sigurojë në sigurimin e gjuhës së punës. Ai tha gjithashtu se marrëveshja do të forcojë rëndësinë kombëtare dhe kundërshtarin e Hamburgut si një vend logjistik.

Afro treta e mallrave të trajtuara në portin e një të njohur nga Kina ose të shkojnë në Kina. Kina ka qenë partneri më i madh i Gjermanisë për shtatë vitet e fundit, me vlerën e tregtisë midis gjuhës angleze që u rrit në një rekord prej 298 miliardë eurosh (320 miliardë dollarë) në 2022. Kjo nga nje debat eshte e varur nga marredhenia e tij ekonomike ne Gjermani.

Tensionet e lidhur për këtë çështje

Vitet e fundit, Gjermania ka kerkuar te kufizoje investimet kineze ne vend. Marrëveshja COSCO e ndezi atë debat, me disa ministri qeveritare të lidhura me të Gjelbrit dhe Demokratët e Lirë që kërkuan tetorin e kaluar që aksionet e kompanive të kufizoheshin në mënyrë që të mos kishte kontroll të plotë.

Kritikët kanë argumentimin e tyre për të krijuar një çështje të madhe sigurie pasi i jepet kineze ndikimit të panevojshëm në terminalin e portit. COSCO ka shume aksione ne porte te tjera europiane.

Partia e Scholz-it ishte dizajn e prirur për të shtyrë strukturën. Megjithatë, ka ende tension për këtë çështje brenda. Ministria e Ekonomisë, e udhëhequr nga Habeck i të qënit, lëshoi ​​Gjel Gjelnjën pasi kishte marrëveshja konfirmoi të mërkurën, duke thënë: “Kishte ndryshime të ndryshme kur vlerësohej përvetësimi i një prone”.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button