Kosova

I dërguari i posaçëm i SHBA-së: Marrëveshja evropiane për Kosovën jep mundësinë për t’i dhënë fund konfliktit

I dërguari i posaçëm i Britanisë së Madhe, James Rubin, deklaroi dje se është “një kohë e shpresës së në Ballkan” dhe se marrëveshja evropiane për Kosovën “i jepet kjo për t’i dhënë fund konfliktit, mosmarrëveshjeve, vuajtjeve, për të lëvizur. .përpara një të ardhmeje më të ndritur”.

James Rubin, i cili është edhe ish-asistent i Sekretares së Shtetit të SHBA-së, Medlin Olbrajt, dhe në ditët në vijim do të vizitojë vend e Ballkanit Perëndimor, vlerësoi në emisionin Njuznajt TV N1 se ka kaluar shumë kohë nga luftërat në Ballkan. . , duke u shprehur se “Ne mirëpresim njohurit për të cilat BE-ja punon dhe ndihmon Kosovën dhe Serbinë që të jetë normale, t’u ndjejë kombeve të ndryshme nga të tjerët, të njohin simbolet, të drejtat e pakicave, lirinë e tyre. njerëzit dhe të ecin përpara në mënyrë që Kosova dhe Serbia”, tha Rubin.

Ai vlerësoi se kjo kohë është “një shpresë e madhe për Ballkanin” dhe se marrëveshja evropiane “i jep fund për t’i dhënë, mosmarrëveshjeve, vuajtjeve, për të ecur përpara një ardhmeje të konfliktit, në mënyrë që të jetë e mundur. të rriten normalisht.dhe jo të brinu ko je kome šta razodi u vorstvi’.

“E di që është problem.” Edhe pse të gjitha ka ndodhur shumë herë më parë, kjo u kujton njerëzit në mënyrë të dhimbshme që ka ndodhur, por njerëzit duhet të kthehen nga e ardhmja, jo të diskutojnë të bëjnë”, tha zyrtari amerikan.

Jam i sigurt është e mundur, por është se është e vështirë.

“Do të duhet lidership dhe lidership i fortë. Liderët duhet t’i thonë të vërtetën kombit të tyre, sigurisht, askush nuk do të marrë 100 për njëqind të kërkesave të tyre, askush nuk mund të marrë gjithçka, ata duhet të mësojnë të bëjnë kompromis. “Mendoj se është një gjendje, një mundësi që negociatat të cilat do të bëjnë të normalizojnë lidhjet ndërmjet Serbisë dhe Kosovës, janë të mira me lidershipin dhe vendimin e tyre”, tha Rubin.

Ai tha se të gjithë duhet të luajnë rolin e tyre.

“Është e lehtë të mërzitesh, të ankohesh, të kërkosh të marrësh 100 për qind. Nëse njëra nuk dëshiron të marrë gjithçka, kjo do të funksionojë. Duhet të ketë një të tillë të pranueshme për Kosovën, ashtu edhe për Serbinë, liderët duhet të marrin vendim të dhe të normalizimit që bëjnë të jetë i mundur. Sot kjo është e mundur me shënimet e shënimeve”, ka theksuar Rubin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Artikuj te ngjashem

Back to top button