Ekonomia

Krifca merr drejtimin e ‘CIHEAM’: Në fokus zhvillimi qëndrueshëm i bujqësisë

Zhvillimi i Qendrueshëm i Bujqësisë në zonën e Mesdheut, përfshirja e të rinjëve dhe inovacioni ishin fokusi i mbledhjes së bordit drejtues të Qendrës Ndërkombëtare për Studimet e Avancuara Agronomike Mesdhetare (CIHEAM), i cili mbahet në Itali.

Ministrja e Bujqësisë dhe Zhvillimit Rural, Frida Krifca, ndau përmes rrjeteve sociale, momente nga takimi i ditës së parë, ku dhe mori drejtimin e bordit drejtues të CIHEAM. “Çaste nga kryesimi i një dite të parë të frytshme të mbledhjes së 153-të të Bordit Drejtues të CIHEAM”,- shkruan Krifca.

“Në rolin e presidentit të CIHEAM, pata nderin të çel Ceremoninë e Mirënjohjes për anëtarët dhe partnerët e CIHEAM, ku shpreha vlerësimin tim për Mohammed Sadiki, Ministër aktual i Bujqësisë i Marokut si Ish president i Bordit Drejtues dhe, Plácido Plaza Lopez, Ish sekretar i përgjithshëm, Lamiae Ghaouti, Ish presidente e bordit këshillimor, të cilët kanë dhënë kontribut të çmuar në avancimin e objektivave të CIHEAM. Së bashku, do të vazhdojmë rrugëtimin tonë të forcimit të mëtejshëm të rolit të CIHEAM për zhvillimin e qëndrueshëm të bujqësisë në Mesdhe përmes transferimit të dijes, shkencës, inovacionit, përfshirjes së të rinjve dhe grave”,- nënvizon Krifca.

Gjatë ceremonisë, Mohammed Sadiki, Ministër i Bujqësisë, Peshkimit Detar, Zhvillimit Rural dhe Ujit dhe Pyjeve mori të hënën më 3 korrik 2023 në Tricase, Itali, një medalje nga Qendra Ndërkombëtare për Studimet e Avancuara Agronomike Mesdhetare (CIHEAM) gjatë një ceremonie të veçantë të organizuar në me rastin e mbledhjes së 153 – të të Bordit Drejtues të Organizatës.

Gjatë mbledhjes së Bordit të Drejtorëve të CIHEAM, Presidentja e re Frida Krifca, Ministre e Bujqësisë dhe Zhvillimit Rural të Shqipërisë, falenderoi paraardhësin e saj, Mohammed Sadiki, Ministrin aktual të Bujqësisë së Marokut, Plácido Plaza Lopez, ish-Sekretar i Përgjithshëm i CIHEAM (2019-2023) dheLamiae Ghaouti, ish-presidente e Këshillit Këshillimor të CIHEAM (2019-2022) , duke u dhënë atyre një medalje nderi, si shenjë mirënjohjeje për kontributin e tyre të jashtëzakonshëm në CIHEAM

Sadiki u falënderua për udhëheqjen dhe përkushtimin gjatë gjithë mandatit të tij për periudhën 2019-2023, si dhe për rolin e rëndësishëm në përmirësimin e qeverisjes së qendrës. Gjatë mbledhjes, përfaqësuesit e vendeve anëtare vlerësuan përpjekjet e Prof. Sadiki dhe mbarëvajtjen e takimeve të Byrosë dhe Bordit të Drejtorëve falë përfshirjes së tij në dosjet e CIHEAM, veçanërisht gjatë periudhës së krizës COVID-19.

Ceremonia, ku morën pjesë disa delegacione nga vendet anëtare, përfundoi me optimizëm dhe vendosmëri të ripërtërirë për të ndërtuar së bashku një të ardhme mesdhetare të begatë dhe të qëndrueshme.

Historia e CIHEAM:

E themeluar në vitin 1962, Qendra Ndërkombëtare për Studimet e Avancuara Agronomike Mesdhetare (CIHEAM) është një organizatë ndërqeveritare mesdhetare e përbërë nga trembëdhjetë shtete anëtare (Shqipëria, Algjeria, Egjipti, Spanja, Franca, Greqia, Italia, Libani, Malta, Maroku, Portugalia, Tunizia. dhe Turqia).

Qendra bashkon 4 Institute Agronomike Mesdhetare: CIHEAM Bari (Itali), CIHEAM Chania (Greqi), CIHEAM Montpellier (Francë), CIHEAM Zaragoza (Spanjë), si dhe një Sekretariat të Përgjithshëm, selia e organizatës, me seli në Paris (Francë) . ).

CIHEAM ka një histori të gjatë bashkëpunimi shumëpalësh dhe rajonal. Ajo ofron programe edukimi dhe trajnimi, kërkime, asistencë teknike dhe ngritje kapacitetesh në fushat e sigurisë ushqimore, bujqësisë së qëndrueshme, peshkimit dhe zhvillimit rural. Ai punon me administratat publike, universitetet dhe qendrat kërkimore, organizatat e bashkëpunimit dhe zhvillimit, autoritetet lokale, aktorët e shoqërisë civile dhe bizneset për të përmbushur nevojat e popullsive dhe territoreve mesdhetare.WWW.CIHEAM.ORG

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Artikuj te ngjashem

Back to top button