Kush është zyrtari amerikan që i kërkoi Kurtit shtyrjen e vendimit për targa

Zyrtari amerikan Derek Schole, i cili, siç raportojnë mediat, i ka kërkuar kryeministrit të Kosovës, Albin Kurti, në një bisedë telefonike që ta shtyjë vendimin për ndëshkimin e pronarëve e veturave me targa serbe, është këshilltar në Departamentin e Shtetit të SHBA-së për çështje speciale diplomatike.

Sipas biografisë së tij zyrtare , që nga janari 2021, ai shërben në gradën e nënsekretarit si këshilltar i lartë politik i Sekretarit të Shtetit për një gamë të gjerë çështjesh.

Sipas raportimeve, Derek Scholl ka mbajtur më parë poste në Departamentin e Shtetit, Shtëpinë e Bardhë dhe Ministrinë e Mbrojtjes. Nga viti 2012-2015, ai ishte Ndihmës Sekretari i Mbrojtjes i SHBA-së për Sigurinë Ndërkombëtare, ku drejtoi politikën e mbrojtjes së SHBA-së ndaj Evropës, Lindjes së Mesme, Afrikës dhe Hemisferës Perëndimore. Përpara se t’i bashkohej Pentagonit, Scholet shërbeu në Shtëpinë e Bardhë si Asistent Special i Presidentit dhe Drejtor i Lartë për Planifikimin Strategjik në stafin e Këshillit të Sigurisë Kombëtare (NSC).

Nga viti 2009 deri në vitin 2011, ai ishte Zëvendës Drejtor Kryesor i Stafit të Planifikimit të Politikave të Departamentit të Shtetit. Ai shërbeu në Ekipin e Tranzicionit Biden-Harris të Departamentit të Shtetit për vitin 2020, si dhe në Ekipin e Tranzicionit Obama-Biden NSC të vitit 2008.

Gjatë administratës së Klintonit, Scholet shërbeu si shkrimtar kryesor i fjalimeve për ambasadorin e OKB-së Richard Holbrooke dhe si këshilltar special i Zëvendës Sekretarit të Shtetit Strobe Talbot.

Më parë në karrierën e tij, ai ndihmoi ish-sekretarët e shtetit James A. Baker III dhe Warren Christopher, si dhe Holbrooke dhe Talbot, me kërkimin dhe shkrimin e kujtimeve të tyre.

Detyra e tij e parë në Departamentin e Shtetit ishte si praktikant në stafin e planifikimit të politikave në vitin 1992, sipas biografisë.

Jashtë qeverisë, Derek Scholle ka mbajtur poste të ndryshme në institucione kryesore kërkimore. Nga viti 2016-2020, ai ishte Zëvendës President Ekzekutiv dhe Këshilltar i Lartë për Politikat e Sigurisë dhe Mbrojtjes në Fondin Marshall Gjerman të Shteteve të Bashkuara (GMF), dhe si Vizitues në Shtëpinë Botërore Perry të Universitetit të Pensilvanisë.

Ai ka qenë gjithashtu bashkëpunëtor në Qendrën për Sigurinë e Re Amerikane, Qendrën për Studime Strategjike dhe Ndërkombëtare, Institutin Brookings, Qendrën Kissinger për Çështjet Globale në Johns Hopkins/SAIS dhe Akademinë Amerikane në Berlin.

Ai është autor, bashkautor ose bashkëredaktor i tetë librave mbi politikën e jashtme amerikane dhe ka marrë nderime dhe çmime të shumta, duke përfshirë Medaljen e Departamentit të Mbrojtjes të SHBA-së për Shërbim Publik të Shquar, Medaljen e Sekretarit të Mbrojtjes të SHBA-së për shërbimin e shquar publik. , dhe Çmimin e Nderit Superior të Departamentit të Shtetit. I diplomuar në Cornell, ai u rrit në Lincoln, Nebraska.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *