Rajoni

Mali i Zi është ideal për të procesin e zgjerimit, pavendosmëria e BE-së ndonjëherë është demotivuese

Kryeministri Dritan Abazovic vlerësoi se Mali i Zi është vendi ideal për të ringjallur procesin e zgjerimit të Bashkimit Evropian (BE) dhe se mund të përmbushë të gjitha detyrimet në katër vitet e ardhshme.

“Ne besojmë se në mandatin e ardhshëm deri në vitin 2027 mund t’i mbarojmë të gjitha detyrimet. Sigurisht që është vendim politik nëse do ta pranojmë dikë apo jo. Por ne besojmë se mund të përfundojmë gjithçka që na takon në një periudhë, ndoshta edhe më e shkurtër, prej katër vitesh”, tha Abazovic për Zërin e Amerikës në maqedonisht.

Në një intervistë të dhënë gjatë forumit të Prespës që u mbajt në Strugë të enjten dhe të premten, ai vlerësoi se pavendosmëria e BE-së ndonjëherë është demotivuese për rajonin dhe shtoi se shpreson që gjërat të ndryshojnë në periudhën e ardhshme.

“Dhe nëse ka një vend që është ideal, që nuk ka probleme me fqinjët, nuk ka një ekonomi të madhe, që dikush ta shohë si konkurrencë, nuk ka një popullsi të madhe, Mali i Zi ka 620 mijë banorë, mendoj BE. më në fund duhet të bëjë një lëvizje,” tha ai. Abazovic.

I pyetur se si e vlerëson situatën aktuale të sigurisë në Ballkanin Perëndimor për shkak të mosmarrëveshjes mes Serbisë dhe Kosovës, kryeministri malazez tha se e ka shfrytëzuar forumin e Prespës për takime me kryeministrin e Kosovës, Aljbin Kurti dhe se shpreson se gjithçka do të çojë. për një de-përshkallëzimin e situatës.

“Vetëm një mesazh është i rëndësishëm dhe ai është se dialogu ndryshon alternativën, sido që të jetë, në fund do të duhet të ulemi në tavolinë, domethënë palët duhet të ulen në tryezë dhe të gjejnë diçka të qëndrueshme dhe të qëndrueshme dhe final”, tha ai.

Ai theksoi se dhuna nuk është e pranueshme në shekullin e 21-të dhe se u bën thirrje të gjithëve që të përmbahen nga fjalët e ashpra dhe disa gjëra që mund t’i kthejnë të gjithë në proces.

“Ajo që ofron Mali i Zi dhe Qeveria e Malit të Zi, si akt miqësor, si një vend që ka marrëdhënie të mira me Kosovën dhe Serbinë, nëse besojnë se ne si vend mik mund t’i ofrojmë mbështetje logjistike takimit të përbashkët, në vendin tonë, ne jemi më se të gatshëm ta organizojmë, natyrisht në bashkëpunim me BE-në dhe SHBA-në”, tha Abazovic.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button