Kosova

Kosovë-Serbi: Përfundon pa rezultat rundi i ri i dialogut në Bruksel

Në Bruksel është mbajtur rundi i ri i dialogut mes kryenegociatorit të Kosovës, Besnik Bislimi dhe atij të Serbisë, Petar Petkoviç, ndërmjetësimit të Bashkimit Evropian.
Takimi nuk ka dhënë asnjë rezultat, sipas një raporti, diskutohen sërë temash.

Ky rund bisedimesh kishte fokusin e punës së Marrëveshjes për drejtimin e normalizimit të raporteve mes Kosovës dhe Serbisë dhe Aneksit të saj.

Bislimi konfirmoi se gjatë vizitës së javës së kaluar, i dërguari i BE-së, Mirosllav Lajçak dërgoi në Prishtinë dhe disa dokumente që kanë të bëjnë me kompetencat e mekanizmit për punën e Beogradit, me punën e punonjësve të Deklaratës për të Zhdukurit, si dhe për qasjen e tij se si duhet të vazhdohet me punën e pikës shtatë të saj që ka të bëjë me formimin e Asociacionit të komunave me kujdesin e shërbimit.

“Në të dhënat që kanë arritur në Ohër thuhet qartë se asnjë nga nenet nuk mund të kushtëzojnë nenet tjera dhe se të gjitha nenet do të zbatohen në mënyrë të pavarur. Po ashtu, thuhet se njëra palë nuk do të bllokojë veprimet e tjera. Ky është udhërrëfyesi për ne. Nuk besoj se ka gatishmëri nga BE-ja që t’i ikë një dokumenti që ka sjellë dhe ka vetë publikuar në ueb-faqrn e tyre”, tha Bislimi në fondin e takimit.

Deri më tani nuk ka paralajmërime se cilat do të ndodhin dhe do të vijnë përsëri Bislimi dhe Petkoviq.

Ndërkaq, kryenegociatori i Serbisë, Petar Petkoviq, ka marrë pala serbe në formimin e Asociacionit të komunave, por që, sipas tij, nuk është e lehtë të bisedohet me Prishtinën.

“Kur duhet të bisedonim për çështjet e rëndësishme, siç është ajo që i mëson formimit të Asociacionit të komunave me përgjegjësi, çështja e pagjeturve, gjegjësisht se çfarë dhe si të bëhet më tutje pas Deklaratës për Personat e Zhdukur, por për çështjen. të tjera të rëndësishme, siç është liria e lëvizjes, për çështjet kanë të bëjnë me vetë jetën e serbëve në Kosovë, dhunën institucionale të [kryeministrit të Kosovës, Albin] Kurtit, e cila ndodh ndaj serbëve çdo ditë, sulmet e ushtrisë së Kosovës. , të shtënat mbi serbët… për këto, Bislimi nuk donte të jepte kurrfarë përgjigjesh konkrete. Gjatë gjithë kohës, me të gjitha të ndryshmet e bëjnë të pakuptimtë rrjedhën e dialogut”, u tha Petkoviq gazetarëve.

Ndërkaq, pas takimit Lajçak shkroi në Twitter se me palët ka diskutuar për rrugëtimin përpara drejt të Marrëveshjes drejt normalizimit të raporteve. Sipas tij, takimi i 15 majit, synoi që të “qartësonte çështjet e hapura”.

“Diskutimet do të bëni”, theksoi ai.

Para takimit trepalësh, Lajçak zhvilloi takime të ndara me Bislimin dhe Petkoviqin.

Ky ishte takimi i parë i kryenegociatorëve pas takimit në nivel të lartë midis kryeministrit të Kosovës, Albin Kurti, dhe presidenti i Serbisë, Aleksandar Vuçiq, më 2 maj në Bruksel. Në atë takim, liderët politikë dhe pajtuan për të gjithë komunitetin për të zhdukur nga lufta e fundit në Kosovë dhe aty ku ndodhet nga Ekipi Menaxhues drafti i parë i statutit për Asociacionin e komunave me familjen në Kosovë.

I dërgova të BE-së, Mirosllav Lajçak, në takimet në Bruksel, kishte shkruar në rrjetet sociale se është i nevojshëm një fokus në normalizimin e raporteve dhe në veprimet e Marrëveshjes drejt normalizimit.

Kosova dhe Serbia më 27 shkurt në Bruksel arritën Marrëveshjen drejt normalizimit të raporteve, ndërkaq më 18 mars në Ohër dhe pajtuan për Aneksin e saj të saj.

Lajçak takimin e hënës e përgatiti për vizitave të javëve të kaluara në Kosovë dhe Serbi.

Duke folur për takimet në Prishtinë dhe Beograd, ka përfshirë edhe mua kryeministrin kosovar Kurti, dhe presidenti serb Vuçiq, Lajçak se liderët kanë përcjellë pritshmërinë për përqendrimin në normalizimin e raporteve dhe për punën e Marrëveshjes së Ohrit.

“Nënvizova po aq rëndësinë që të evitohet çfarëdo lëvizje e pakordinuar që mund të dëmtojë procesin”, ka shkruar Lajçak. Ndërkaq, duke iu referuar vizitorëve që zhvillojnë në veri, ku ka biseduar për sjelljen, ai ka tërhequr vëmendjen se “ajo që kam aktuale, ka shqetësuar”.

“Prandaj ritheksova nevojën për të parë çdo mundësi përshkallëzimi dhe përqendrim të plotë në normalizimin”, shkroi ai.

Zyrtari i lartë evropian po ashtu është thënë se pret nga Bislimi dhe Petkoviqi që të rrënjos dhe të pajtohen për hapa konkretë në veprimet e Marrëveshjes së Ohrit.

BE-ja pret që pas takimit të hënës të ketë edhe takime të grupeve punuese dhe të brendshme, por edhe të komisionit të përbashkët për monitorimin e tyre të Marrëveshjes së Ohrit.

Palët kanë para qëndrimeve të ndryshme të rretheve të ndryshme sa i përket atyre që janë të lidhur me të drejtën e normalizimit dhe Aneksit të saj.

Ekzekuti kosovar insiston se duhet të zbatohen të gjitha pikat e shenjave por Beogradi këmbëngul që fillimisht të themelojë shoqërinë e komunave me trupin e tij, serbe.

BE-ja, sipas një zyrtari të lartë, është mendimi që themelimi i Asociacionit është çështja kryesore që do të vendosë edhe fatin e gjithë procesit dhe kjo çështje si edhe prioriteti kryesor, edhe pse sipas Aneksit të gjërave, të gjitha pikat formalisht duhet. të kenë rëndësinë e njëjtë.

Drafti i parë i statutit për Asociacionin, që u themelua në Bruksel më 2 maj, u refuzua nga Qeveria e Kosovës dhe ky refuzim ishte i pritshëm për BE-në.

Kryeministri Kurti kishte një vizion të tij për vetëm menaxhimin e komunitetit serb në Kosovë, për të cilin ai ishte frymëzuar nga marrëveshja e Kroacisë me Serbinë.

Qeveria e ka Kosoves Ekipin Menaxhues qe ka hartuar statutin per Asociacionin, me arsyetimin se ky ekip ka mandatin me paraqitjen e draftit. Por, ky veprim i ekzekutivit BE është konsideruar në gjuhën kosovare në komentet e dialogut. Blloku evropian ka qëndrimin se ky ekip – i anëtarëve të katër anëtarëve – duhet të jetë funksional deri në miratimin e statutit të Asociacionit.

Kosova dhe Serbia kanë arritur dy dokumente për Asociacionin, më 2013 dhe 2015. Por, Marrëveshja mbi parimet për themelimin e Asociacionit, sipas Kushtetutës së Kosovës nuk është në harmoni të plotë me aktin më të lartë juridik të shtetit. Megjithatë, kushtetuesja ka thënë se ajo mund të harmonizohet me akte ligjore.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button