Serbi, BERZH: Ekonomia do të zgjerohet me 3.3% në vitin 2022

Banka Europiane për Rindërtim dhe Zhvillim (BERZH) konfirmoi parashikimin për rritje prej 3.3% të Prodhimit të Brendshëm Bruto (PBB) të Serbisë në vitin 2022, por uli parashikimin e rritjes për vitin 2023, në 3.3%, nga 4.0% të parashikuar në maj.

“Rritja e PBB-së parashikohet në 3.3% në vitin 2022 dhe 2023, me rreziqe në një periudhë afatshkurtër, për shkak të inflacionit të lartë, duke rënduar mbi të ardhurat e disponueshme dhe duke ulur kërkesën e jashtme, për shkak të ngadalësimit të parashikuar në tregjet e BE-së”, tha BERZH në botimin e fundit të Raportit për Perspektivat Ekonomike Rajonale.

Rritja globale e çmimeve të ushqimeve dhe naftës nxiti rritjen e normës vjetore të inflacionit në Serbi, në 13.2% në gusht. Si përgjigje, Banka Qendrore rriti normën bazë të interesit gjashtë herë deri tani në vitin 2022, nga 1% në mars, në 3.5% në shtator, tha BERZH.

Prodhimi ekonomik i rajonit të Ballkanit Perëndimor, i cili përfshin Shqipërinë, Bosnjë-Hercegovinën, Kosovën, Maqedoninë e Veriut, Malin e Zi dhe Serbinë, pritet të rritet me 3.2% në vitin 2022 dhe me 3.0% në 2023.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *