Bota

Mbretëria e Bashkuar: Firmat e mëdha janë shumë më të sigurta për të ardhmen

Nga Simon Jack
Redaktori i biznesit

Sondazhi i Deloitte me zyrtarët kryesorë financiarë tregoi se ndjenja u ringjall ndërsa shqetësimet e tyre për çmimet e energjisë dhe problemet e Brexit u lehtësuan.

Kishte 25% më shumë drejtorë financiarë që ndiheshin më mirë për të ardhmen sesa më keq, krahasuar me 17% më shumë që ndjenin të kundërtën tre muaj më parë.

Jo që nga prezantimi i vaksinës Covid nuk ka pasur një luhatje të tillë në besim.

Ian Stewart, kryeekonomist në Deloitte, ia atribuoi rikthimin përmirësimeve në disa fronte njëherësh.

“Që nga fillimi i vitit, çmimet e energjisë kanë rënë, inflacioni duket se ka arritur kulmin, marrëdhëniet me BE-në janë përmirësuar që nga korniza Windsor dhe ka pasur një periudhë qetësie politike krahasuese pas trazirave të vitit të kaluar.”

Sondazhi u krye nga 21 marsi deri më 3 prill, i cili ishte si pasojë e rënies së Silicon Valley Bank në SHBA dhe bashkimit të detyruar të Credit Suisse me UBS.

Megjithatë, pavarësisht shqetësimeve të ngritura nga këto ngjarje për shëndetin e sektorit bankar, zyrtarët kryesorë financiarë raportuan vetëm ndryshime modeste në koston dhe disponueshmërinë e kredisë.

Zyrtarët kryesorë financiarë të Mbretërisë së Bashkuar të anketuar janë kryesisht nga kompani të mëdha, shpesh pjesë e operacioneve globale, dhe zoti Stewart pranoi se shpesh kishte një shkëputje midis përvojës së tyre dhe kompanive më të vogla që kanë parë një rritje të mprehtë të falimentimit.

“Në shumë mënyra ai pasqyron atë që ne po shohim në nivel familjar. Dallimi midis atyre që kanë dhe atyre që nuk kanë po zgjerohet.”

Pavarësisht ndryshimit të gjendjes shpirtërore, zyrtarët kryesorë financiarë po ndihen ende të urryer ndaj rrezikut me shumë që thonë se prioritetet e tyre ishin ulja e kostove dhe krijimi i rezervave të parave. Ky do të jetë një zhgënjim për qeverinë, e cila është e prirur që bizneset të investojnë tani për të nxitur rritjen ekonomike në të ardhmen.

Një përjashtim nga kjo është investimi në inteligjencën artificiale. Deloitte zbuloi se një shumicë dërrmuese e zyrtarëve kryesorë financiarë presin të shohin rritje të konsiderueshme në shpenzimet për AI gjatë pesë viteve të ardhshme, por ishin të ndarë nëse kjo do të çonte në një rritje apo ulje të numrit të punonjësve.

Ekonomia e Mbretërisë së Bashkuar ka qenë në vështirësi kohët e fundit për shkak të çmimeve të larta të gazit, rritjes së normave të interesit dhe performancës së ngadaltë tregtare. Investimet e biznesit gjithashtu kanë qenë të dobëta.

Javën e kaluar, Fondi Monetar Ndërkombëtar tha se Britania do të jetë një nga ekonomitë kryesore me performancën më të keqe në botë këtë vit, duke u tkurrur me 0.3%.

Megjithatë, ky parashikim është pak më i mirë se pritshmëria e mëparshme për një tkurrje prej 0.6%, e bërë në janar. Dhe një parashikim i veçantë i publikuar nga EY Item Club të hënën zbulon se MB tani pritet të rritet me 0.2% këtë vit – nga një tkurrje e parashikuar më parë prej 0.7%.

Hywel Ball, kryetar i EY në Mbretërinë e Bashkuar, tha se ekonomia “duket se po kthen një kthesë, megjithëse shumë ngadalë”, por shtoi se sfidat “nuk janë zhdukur brenda natës”.

“Inflacioni është ende dyshifror dhe çmimet e energjisë mbeten historikisht të larta… Megjithatë, perceptimet kanë rëndësi dhe fakti që ekonomia ka qenë në gjendje të tejkalojë pritjet mund të ndihmojë në nxitjen e një ringjalljeje në besimin e biznesit dhe të konsumatorëve.”

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button