Ekonomia

Numërohen mbi 94% e votave, Erdogani kryeson

Përveç presidencës, zgjedhësit votuan edhe për anëtarët e Parlamentit dhe po sipas mediave shtetërore turke, partia e Erdoganit kryeson edhe këtu. Partia e tij, Drejtësi dhe Zhvillim kryeson me 55% të votave të numëruara deri më tani, raporton media shtetërore, ndërsa opozita CHP ka 14% të votave.

Këto zgjedhje konsideroheshin si sfida më e madhe elektorale për Erdoganin në 15 vitet e tij në pushtet. Rreth 60 milionë zgjedhës kishin të drejtë vote. Erdogani fitoi me vështirësi një referendum në vitin 2017 për të kaluar nga sistemi parlamentar në një presidencë të fuqishme ekzekutive.

Presidenti, pas këtyre zgjedhjeve, do të ketë fuqi shtesë. Roli i kryeministrit shkrihet dhe Presidenti merr autoritetin e lëshimit të ligjeve përmes dekreteve.

Turqia mbetet në gjendje të jashtëzakonshme të vendosur që pas grushtit të dështuar të shtetit në korrik 2016. Këto zgjedhje do të mbaheshin në nëntor të vitit të ardhshëm, por Erdogani i shpejtoi ato.

Zgjedhjet u zhvilluan nën masa të lartë sigurie. Vetëm në Stamboll, 38 mijë policë ishin në detyrë gjatë ditës.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button