Ekonomia

Eksportet u tkurrën/ Ranë eksportet me Italinë, por u rritën 170% eksportet drejt Spanjës

Ajo që vihet re është edhe se gjeografia e vendeve eksportuese po ndryshon pasi Shqipëria po dërgon më shumë mallra drejt vendeve të rajonit, por edhe drejt Spanjës me një rritje 170%, ndërsa kemi rënie me partnerët tradicionalët si Italia.

“Një rritje e çmimit nga Shqipëria të produkteve reflektohet në më pak kërkesë nga tregjet si Italia dhe gjermania. Nga krahu tjetër Kosova si një vend fqinj mundësia është më e madhe për të depërtuar drejt tregut kosovar. Ndërsa për Spanjën vlerësoj se është diçka momentale dhe jo me impakt afatgjatë. Por, qartazi shihet se në tregjet më të sofistikuara dhe të zhvilluara të Europës, produktet shqiptare kanë humbur atë avantazh që mund të kishin deri në vitin 2022 përsa i përket penetrimit të këtyre tregjeve.”

Ndërkohë produktet agroushqimore shqiptare kanë vijuar të mbajnë trendin pozitiv gjatë marsit duke u rritur me 17%, ndërsa edhe pajisjet, makineritë dhe pjesët e këmbimit janë rritur gjithashtu. Fasonët kanë mbetur në vendnumëro me një rritje vetëm 0.2%.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button