Ekonomia

Sejko dhe Ibrahimi, në mbledhjet e pranverës të FMN-së dhe Bankës Botërore

Guvernatori i Bankës së Shqipërisë, Gent Sejko, mori pjesë në mbledhjet e Pranverës të Fondit Monetar Ndërkombëtar (FMN) dhe të Grupit të Bankës Botërore (BB), në Uashington.

Në këto mbledhje marrin pjesë pjesë e guvernatorëve të bankave qendrore dhe ministrat e financave të gjuhës angleze, drejtues të lartë të kompjuterave akademikë, si dhe anëtarë të botës, biznes dhe shoqëri civile.

Shqipëria u territoreve në këto takime me një delegacion të përbashkët të kryesuar nga Guvernatori i Bankës së Shqipërisë, Gent Sejko, dhe me shtëpinë e ministrave të Financave dhe Ekonomisë, Delina Ibrahimaj, zëvendësguvernatores së Parë të Bankës së Shqipërisë, Luljeta Minxhozi, si dhe drejtuesit. të tjera të larta të dy gisht.

Nën ndikimin e tij për shtyp të Komitetit Financiar të FMN-së vihet në dukje se sa duket për ekonominë globale përballet me sigurinë që do të vazhdojë.

“Deri më sot, ekonomia globale ia ka dalë e rezistente, janë të gjitha pasojat e makroekonomisë më të rëndë të rënduar në vjeshtën e kaluar nuk është materializuar. Megjithatë, financimi për ekonominë mbetet i dhuruar, ndërkohë që nuk jam duke u rritur. Goditjet e njëpasnjëshme, përfshirë luftën e Rusisë në Rusi – në kontekstin e shtrëngimit të politikave monetare, i nevojshëm për të ulur inflacionin – po rëndojnë mbi rimëkëmbjen ekonomike dhe fitojnë makrofinanciar, ashtu siç treguan situatat e fundit të stresit bankar dhe atij të tregut financiar. Inflacioni ka rënë disi, por presionet në rritje të çmimeve mbeten prezente. Dobësitë e lidhura me borxhin janë rritur, ndërsa pasiguritë në lidhje me ushqimin dhe energjinë ende vijojnë, duke prekur më shumë se një vend i madh dhe më në nevojë.

Gjatë gjithë kohës në këto mbledhje, Guvernatori Sejko zhvilloi disa takime të rëndësishme të fushës së njohur të Grupit të FMN president, Ajay Banga, me drejtorin ekzekutiv për Shqipërinë në FMN, Federico Giammusso; drejtorin e departamentit evropian në FMN, Alfred Kammer; shefen e Misionit të Fondit Monetar Ndërkombëtar për Shqipërinë, Yan Sun; me zëvendëspresidenten për Rajonin e Evropës dhe Azinë Qendrore në BB, Antonella Bassani; drejtori ekzekutiv për Shqipërinë në BB, Matteo Bugamelli; Drejtoren Rajonale për Ballkanin Perëndimor në BB, Xiaoqing Yu. Një ditë gjatë takimeve dhe krye dhe deklarata me Shefen e re të Misionit të FMN-së për Shqipërinë, Anke Weber.

Një tjetër takim i ishte ai me zëvendësguvernatorët e Bankës së Italisë, Luigi Federico Signorini dhe Piero Cipollone. Diskutimet e takimit në fokusin e fëmijëve në zhvillimet e sistemeve të pagesave, inovacionin në teknologji dhe sfidat e lidhura me të, duke qenë se Banka e Shqipërisë synon modernizimin e mëtejshëm të sistemeve të pagesave për akomodimin e zhvillimit në këtë fushë. mënyrë të sigurt dhe efikase.

Gjatë takimeve me përfaqësuesit e FMN-së dhe BB-së, Guvernator Sejko i njohu të pranishmit me zhvillimet më të fundit në ekonominë shqiptare. Ai u shpreh ekonomia jonë dhe rezistoi mirë goditjet e njëpasnjëshme, pandemia dhe nga ekonomia e luftës në vitin e fundit, të cilat nisin gjatë 2022 dhe vijojnë të gjithë ende të pranishme.

“Banka e Shqipërisë ka garantuar vlerën monetare dhe financiare të vendit, duke rritur normën bazë të interesit në objektivin e saj kryesor për qëllimin e inflacionit. Këto vendime të rritura normën, kanë qenë të udhëhequr nga analiza dhe ato që janë të kujdesshme, të cilat janë në informacionet e fundit, si dhe të orientuara nga ruajtja e balancimit të duhura midis tyre për ekonominë e vendit. Pavarësisht situatave sfiduese, politikat ekonomike të studentëve nga Banka e kanë një histori të nivelit të ulët të inflacionit krahasuar me vendet e rajonit, në uljen e pasigurisë, si dhe në fitimet financiare në vend. Inflacioni ka filluar kurbën rënë, duke arritur në 5.3% në mars.

Lidhur me tregjet financiare, Guvernatori Sejko u shpreh se ato mbeten të qeta, edhe në prani të të shtrëngimit global të kushteve të financimit. “Sektori bankar paraqitet likuid, i mirëkapitalizuar dhe fitimprurës. Në 1 faqe, faqet e likuiditetit dhe ata të kapitalizimit të sektorëve të kënaqshëm dhe raportues të mjaftueshmërisë së kapitalit shënoi vlerën 8.1% në fondin e vitit 2022”, u shpreh Guvernatori.

Interesit të përfaqësuesve të FMN-B për ekspozimin e sistemit bankar shqiptar ndaj falimenteve të bankave në Amerikë dhe Evropë, Guvernatori Sejko iu përgjigj Bankës së Shqipërisë që ka monitoruar nga afër tregjet e vërteta dhe tregu shqiptar i madh ka dhe për më tepër fundit, provat e analizave të kryera, rezultatet e bankave të nivelit të dytë janë mjaft të kryera. Por, sigurisht, tha ai, Banka e Shqipërisë mbetet vigjilente për garantimin e respektimit të kritereve të rrezikut dhe normave të duhura të rregullores.

Përsa i përket kreditimit të ekonomisë, kjo është ajo që është e drejtë të financimit në vend. Sektori bank ka vijuar të ofrojë kushte e terma të favorshëm kreditimi, me një rritje vjetore të kredisë prej mesatarisht 14% gjatë vitit 2022. me probleme, i cili mbetet në nivelet më të ulëta të dekadës së fundit.

Përfaqësuesit e lartë të FMN-së dhe BB-së e vlerësojnë pozitivisht rolin dhe politikën e ndjekur nga Banka e Shqipërisë, në lidhje me makroekonomik dhe vlera financiare të vendit. Ata pranuan se i ka kaluar mjaft mirë krizat e njëpasnjëshme, madje edhe më mirë nga ishte Shqipëria. Dhe për këtë, ata pranojnë se Banka e Shqipërisë ka luajtur një rol vendimtar. Më tej, ata inkurajuan Bankën e Shqipërisë të vijojë monitorimin e kësaj gjendjeje, si dhe koordinimin e politikave nga autoritetet shqiptare, duke marrë masat e nevojshme në kohën e duhur.

Së fundi, theksuan se koordinimi i politikës monetare me politikën fiskale në Shqipëri dhe kahun e politikës monetare në Eurozonë dhe në botë mbetet në një rëndësi të veçantë. Konsolidimi fiskal dhe konvergjenca me politikën monetare në Eurozonë janë të lidhura në politikën e monedhës të Bankës Shqipërisë dhe të makroekonomik të vendit.

Guvernatori gjithashtu mori pjesë në një takim me dyer të mbyllura me ministrat e financave dhe guvernatorëve të bankave qendrore në gjuhën e Evropës Qendrore, Lindore dhe Juglindore (EQLJL) për të diskutuar mbi perspektivën dhe sfidat e politikave për Evropën të gjithë nga Departamenti Evropian i FMN -së.

Në kuadër të kësaj mbledhjeve, Guvernatori Sejko mori pjesë edhe në seancën plenare të Komitetit Ndërkombëtar Monetar dhe Financiar të FMN-së.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button